duminică

14 iulie, 2024

25 noiembrie, 2021

România s-a situat pe locul patru între statele membre UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor consemnată în luna octombrie 2021, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 6,5%, țara noastră a „ratat” podiumul inflației măsurate după metodologia europeană, ocupat de Lituania (8,2%), Estonia (6,8%) și Ungaria (6,6%).

În regiunea din care facem parte, valori ceva mai reduse decât la noi, dar peste media UE, s-au consemnat în Bulgaria (5,2%), Cehia (4,8%), Slovacia (4,4%) – acestea au încadrat Germania (4,6%).

De reținut, indicii amintiți sunt calculați după 12 grupe de produse și servicii iar diferența în cazul nostru față de indicele măsurat după împărțirea națională pe trei grupe mari este considerabilă (1,4 puncte procentuale, valoarea comunicată de INS fiind de 7,9%).


Cele mai reduse valori ale inflației anuale au fost înregistrate în Malta (1,4%, dar acolo prețurile la combustibili sunt controlate de stat și au rămas nemodificate), Portugalia (1,8%), Finlanda și Grecia (ambele cu 2,8%).

În timp ce prețurile au crescut în toate cele 27 de state membre pe luna octombrie, media UE s-a situat la 4,4% (de la 3,6% în luna anterioară) iar media Eurozonei la 4,1% (de la 3,4% în septembrie).

În ce privește evoluția lunară a prețurilor pe indicele IAPC, utilizat pentru asigurarea comparabilității datelor la nivel european ne-a plasat pe locul cinci, la egalitate cu Bulgaria, valoarea fiind de 1,3%.
Sub cea înregistrată în Belgia (1,8%), Lituania (1,7%), Spania, Olanda  (ambele cu 1,6%) dar peste Luxemburg (1,2%), Grecia, Slovenia, Ungaria și Letonia (toate cu 1,1%).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: