luni

23 mai, 2022

BNR nouă prognoză a inflației – ”magnitudine substanțială” în aprilie 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 noiembrie, 2021

Banca Națională a României a revizuit în sus prognoza de inflație, de la 5,6% la 7,5% pentru decembrie 2021, în contextul creșterilor de preț antrenate de scumpirea energiei.

Pentru sfârșitul anului viitor, prognoza a fost majorată de la 3,4% la 5,5%, cu un vârf de peste 8% în primăvară, când ar urma să fie ridicate măsurile de compensare a facturilor la energie, potrivit Raportului asupra Inflației (noiembrie), publicat joi de BNR.

”Acest nivel este așteptat să fie atins după o încetinire temporară a trendului ascendent observat recent, pe fondul intrării în vigoare a măsurilor de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor casnici73, care se vor reflecta și asupra ratei inflației IPC pe perioada aplicării acestor prevederi (noiembrie 2021 – martie 2022). Ulterior, în aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri, rata anuală a inflației IPC va reflecta majorări de o magnitudine substanțială, atingând 8,6 la sută în trimestrul II 2022”, explică specialiștii Băncii Naționale.


Inflația ar urma să revină în intervalul țintit de BNR la mijlocul anului 2023.

”Rata anuală a inflației IPC este anticipată să consemneze o tendință ascendentă până în aprilie 2022, alimentată în principal de avansul componentelor exogene ale coșului IPC, în special bunuri energetice și, într-o măsură mai mică, de cel al inflației de bază. Ulterior, sub ipoteza stabilizării prețurilor energiei, a reducerii anticipațiilor inflaționiste și a disipării graduale a impactului șocurilor asupra costurilor de producție, aceasta va scădea treptat, revenind în interiorul intervalului țintei la mijlocul anului 2023”, se arată în raportul citat.

Rata anuală a inflației a crescut de la 6,3% în septembrie la 7,9% în octombrie, potrivit datelor comunicate miercuri de INS. Alimentele s-au scumpit cu puțin peste 1% în doar o lună și cu peste 5% de la începutul anului. Combustibilii s-au scumpit cu 6,5% într-o singură lună și cu 23,5% de la începutul anului. Per ansamblu, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,78% în ultima lună, respectiv cu 10,5% de la începutul anului, în vreme ce serviciile au consemnat scumpiri ceva mai modeste, de 0,4% lună la lună, respectiv 3,8% în 2021.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marți, în cadrul ultimei ședințe de politică monetară din acest an, majorarea dobânzii-cheie cu 0,25 de puncte procentuale, la 1,75% an, ca răspuns la avansul inflației.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Conducerea Băncii Naționale a decis totodată extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,75 puncte procentuale, de la ±0,50 puncte procentuale.

Economiștii sunt de părere că dobânda de politică monetară ar trebui majorată într-un ritm mai accelerat pentru a avea efecte asupra inflației.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: