11 noiembrie, 2021

Banca Națională a României a revizuit în sus prognoza de inflație, de la 5,6% la 7,5% pentru decembrie 2021, în contextul creșterilor de preț antrenate de scumpirea energiei.

Pentru sfârșitul anului viitor, prognoza a fost majorată de la 3,4% la 5,5%, cu un vârf de peste 8% în primăvară, când ar urma să fie ridicate măsurile de compensare a facturilor la energie, potrivit Raportului asupra Inflației (noiembrie), publicat joi de BNR.

”Acest nivel este așteptat să fie atins după o încetinire temporară a trendului ascendent observat recent, pe fondul intrării în vigoare a măsurilor de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale al consumatorilor casnici73, care se vor reflecta și asupra ratei inflației IPC pe perioada aplicării acestor prevederi (noiembrie 2021 – martie 2022). Ulterior, în aprilie 2022, odată cu expirarea acestor măsuri, rata anuală a inflației IPC va reflecta majorări de o magnitudine substanțială, atingând 8,6 la sută în trimestrul II 2022”, explică specialiștii Băncii Naționale.


Inflația ar urma să revină în intervalul țintit de BNR la mijlocul anului 2023.

”Rata anuală a inflației IPC este anticipată să consemneze o tendință ascendentă până în aprilie 2022, alimentată în principal de avansul componentelor exogene ale coșului IPC, în special bunuri energetice și, într-o măsură mai mică, de cel al inflației de bază. Ulterior, sub ipoteza stabilizării prețurilor energiei, a reducerii anticipațiilor inflaționiste și a disipării graduale a impactului șocurilor asupra costurilor de producție, aceasta va scădea treptat, revenind în interiorul intervalului țintei la mijlocul anului 2023”, se arată în raportul citat.

Rata anuală a inflației a crescut de la 6,3% în septembrie la 7,9% în octombrie, potrivit datelor comunicate miercuri de INS. Alimentele s-au scumpit cu puțin peste 1% în doar o lună și cu peste 5% de la începutul anului. Combustibilii s-au scumpit cu 6,5% într-o singură lună și cu 23,5% de la începutul anului. Per ansamblu, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,78% în ultima lună, respectiv cu 10,5% de la începutul anului, în vreme ce serviciile au consemnat scumpiri ceva mai modeste, de 0,4% lună la lună, respectiv 3,8% în 2021.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marți, în cadrul ultimei ședințe de politică monetară din acest an, majorarea dobânzii-cheie cu 0,25 de puncte procentuale, la 1,75% an, ca răspuns la avansul inflației.


Conducerea Băncii Naționale a decis totodată extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,75 puncte procentuale, de la ±0,50 puncte procentuale.

Economiștii sunt de părere că dobânda de politică monetară ar trebui majorată într-un ritm mai accelerat pentru a avea efecte asupra inflației.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: