vineri

19 aprilie, 2024

6 septembrie, 2021

Lanțuri de aprovizionare

Cele mai importante efecte ale nesiguranței determinate de criza coronavirus sunt creșterea prețurilor la materiile prime și creșterea stocurilor. Restructurarea portofoliilor de furnizori, în funcție de abilitatea lor de a face față blocajelor, este o altă grijă majoră exprimată de manageri și antreprenori în cel mai recent sondaj publicat de AHK România.

În consecință, cea mai frecventă măsură operațională luată de manageri, sub imperiul a ceea ce AHK România denumește „Efectul Corona”, a vizat „transferul scumpirilor către clienți”.

Cheia inflației – rostogolirea scumpirilor

Mai mult de 60% dintre managerii chestionați  au luat măsura rostogolirii scumpirilor, ceea ce arată că inflația nu este amplificată doar de excesul de lichidități produs de „banii din avion” aruncați în piețe de guverne și băncile centrale.


Nesiguranța privind viitorul proprilor afaceri ar putea fi ușor considerată principala cauză a inflației, stimulată – e drept și de excesul de lichidități.

Oțelul, masele plastice și aluminiul s-au scumpit cel mai mult

Pentru mai mult de 78% dintre participanții la sondaj, cea mai mare grijă este creșterea prețurilor.


Nesiguranța aprovizionării este ilustrată de creșterea timpilor de așteptare – a doua cea mai mare sursă de îngrijorări.

Toate problemele declanșate sau amplificate de criza coronavirus au dus la eforturi mai mari de planificare a activității – al treilea cel mai pregnant efect, potrivit sondajului citat.

Oțelul, masele plastice și aluminiul s-au scumpit cel mai mult. Mai sunt precizate scumpirile lemnului, cuprului, siliciului, și a metalelor rare legate de criza semiconductorilor, Astfel;

 

Este relevant faptul că deși nu este menționată explicit, scumprea energiei este inclusă în răspunsuri, oțelul și aluminiul sunt mărfurile care includ cel maimare consum de energie.

Oprirea producției la furnizori și creșterea cererii, dar și cunoscutele probleme în transporturi sunt cele mai îngrijorătoare motive ale blocajelor lanțurilor de aprovizionare.

„Lanțurile de aprovizionare devin din ce în ce mai „neplanificabile”, deoarece schimbările bruște, neplanificate în lanțurile de aprovizionare ale partenerilor de afaceri fac ca propria producție să fie din ce în ce mai lipsită de predictibilitate, cu multe schimbări de plan pe termen foarte scurt. Acest lucru duce și la creșterea costurilor”, spune Sebastian Metz, director general și membru în Consiliul Director al AHK România.

(Citiți și: „Blocajele în lanțurile de aprovizionare și creșterile de prețuri lovesc puternic în economie – sondaj AHK”)

Sondajul a fost realizat de Camera de Comerț și Industrie Româno Germană, AHK România, și este parte a unui sondaj coordonat de Uniunea Camerelor de Comerț și Industrie din Germania (DIHK), în care au fost intervievate aproape 3.000 de companii din întreaga lume (43 de companii din România), în perioada 27 iulie – 9 august 2021.

Maimult de jumătate dintre firmele participante au sub 249 de angajați.

 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: