sâmbătă

27 aprilie, 2024

14 iulie, 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele cinci luni ale anului curent, un deficit de 2.881 milioane euro, potrivit datelor comunicate de BNR. Suma echivalează cu 1,23% din PIB estimat în prezent pentru 2020 (233,57 miliarde euro, potrivit CNSP). Față de aceeași perioadă a anului precedent, când s-a situat la 3.414 milioane euro, s-a consemnat o scădere de 15,6%.

Din păcate, nu a avut loc o îmbunătățire ci o simplă ajustare la contracția apărută în fluxurile financiare cu exteriorul, urmare a pandemiei. Cât se poate de elocvent, sumele trecute în contul curent pe credit s-au diminuat cu -13,3% (de la 42,49 miliarde euro la 36,86 miliarde euro) iar cele de pe debit au scăzut aproape identic (cu -13,4%, de la 45,91 miliarde euro la 39,75 miliarde euro).

În structură, ar fi de remarcat evoluția negativă pe partea de comerț exterior cu bunuri, unde a avut loc o CREȘTERE cu circa 14% a deficitului. Aceasta a fost doar parțial compensată de avansul soldului pozitiv pe segmentul de servicii (+11%). Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii creşterea deficitului a fost de +17% ( de la -3.214 milioane euro la -3.666 milioane euro).


Dacă serviciile de transport (în scădere ca sold net cu -9%) nici cele de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terților (-25%) nu au mers mai bine iar soldul negativ din turism s-a diminuat cu doar 27% ca urmare a reducerii inegale (-49% la încasări dar -39% la plățile efectuate), situația a fost salvată de grupa mare „alte servicii” (+48% !), care include IT și servicii profesionale.

Ceea ce nu ar fi fost suficient dacă nu s-ar fi consemnat îmbunătăţiri semnificative de sold atât pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -, unde de la -425 milioane euro s-a trecut la +88 milioane euro) cât și pe cel de venituri secundare, care include sumele transmise în țară de cei care lucrează în străinătate (peste o jumătate de miliard de euro sau +416% !).

Investițiile străine, mai puțin negative decât la finele lunii anterioare

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a scăzut pe parcursul primelor cinci luni din 2019 la doar 43% din cel consemnat la finele anului anterior. (doar 324 milioane euro sold la 31.05.2020 faţă de 749 milioane euro la 31.12.2019, scăderea din mai fiind de peste o cincime în raport cu luna precedentă).


Investițiile directe ale nerezidenților pe primele cinci luni din 2020 au însumat valoarea negativă de 338 milioane euro, comparativ cu o valoare netă pozitivă de 2.059 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) s-au cifrat la -72 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de -266 milioane euro. Ca să facem haz de necaz, amintim că situația s-a îmbunătățit față de luna precedentă, când investițiile străine directe au fost „și mai negative” (-454 milioane euro).

Datoria externă totală a urcat peste pragul de 110 miliarde euro, după o majorare cu 4,34 miliarde euro în raport cu luna precedentă. Ceea ce înseamnă o creştere de peste șase miliarde de euro faţă de finele anului trecut (105.873 milioane euro). Cam patru cincimi din această creştere s-a regăsit în datoria externă pe termen mediu şi lung, care a urcat la 77,6 miliarde euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung, a fost de 18,8%, ușor peste nivelul de 18,6% consemnat în anul 2019.

Pe fondul contracției schimburilor externe ca urmare a pandemiei, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a crescut la 5,8 luni, cu mult peste cele 4,6 luni consemnate la finalul anului trecut.

Tot un semnal bun pentru stabilitatea macroeconomică,  gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung), a urcat la cota de 79,3%, semnificativ peste valoarea consemnată la finele anului trecut (73,8%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: