joi

25 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 ianuarie, 2022

China a redus neașteptat dobânda-cheie de politică monetară, pentru prima dată în aproape doi ani, după ce cifrele oficiale au arătat că ritmul de creștere al economiei a încetinit în ultimele luni ale anului trecut, informează BBC.

În trimestrul al patrulea din 2021, a doua economie a lumii a înregistrat o creștere anuală de 4% din PIB, față de un avans de 4,9% din PIB în trimestrul al treilea, a anunțat luni Biroul Național de Statistică.

Un alt semn de slăbiciune îl reprezintă încetinirea creșterii vânzărilor cu amănuntul la 1,7% în decembrie.


Pe ansamblul anului trecut, economia chineză a crescut cu 8,1%, peste estimările economiștilor și ale autorităților de la Beijing, care aveau ca obiectiv o expansiune de “peste 6%”, fiind totodată cel mai accelerat ritm de creștere din 2011, notează Reuters.

Economia a fost sprijinită de o redresare susținută a exporturilor, însă cele mai recent semnale indică slăbiciuni în zona consumului populației și a pieței imobiliare.

Economiști avertizează totodată că datele aferente trimestrului patru, care este cel mai lent din ultimul an și jumătate nu includ efectele ultimelor focare de coronavirus din China.

“Datele privind PIB-ul nu reflectă impactul răspândirii interne a variantei Omicron de la finalul lunii decembrie, care va afecta semnificativ industria serviciilor, în special consumul și transporturile”, apreciază Yue Su de la economist Intelligence Unit.


Pentru a sprijini economia, Banca Centrală a Chinei (PBOC) a anunțat că reduce rata dobânzii la facilitatea de creditare pe termen mediu în valoare de 700 de miliarde de yuani (110 miliarde de dolari) până la 2,85%, prima astfel de decizie din aprilie 2020.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: