duminică

21 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2022

Forţele Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), conduse de Rusia, au început joi retragerea din Kazahstan, a anunţat Ministerul rus al Apărării.

„Unităţile soldaţilor păcii din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), îndeplinindu-şi sarcinile fixate, au început să pregătească materialul militar şi tehnic pentru a fi încărcat în aparatele aviaţiei ruse în vederea revenirii la baza lor permanentă”, a anunţat ministerul, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Aceste trupe, constituite în special din paraşutişti ruşi, au fost desfăşurate la cererea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Takaev şi sub egida OTSC, o alianţă compusă din foste şase republici sovietice, aflată sub conducerea Moscovei şi din care mai fac parte Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan.


Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a anunţat marţi că trupele din cadrul alianţei militare postsovietice OTSC, desfăşurate în ţară pe fondul protestelor violente care au afectat această republică din Asia Centrală săptămâna trecută, vor începe să se retragă în termen de două zile. Potrivit lui Tokaev, procesul de retragere nu va dura mai mult de 10 zile.

”O lecţie din istoria recentă este că, odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu să-i faci să plece”, avertizase vineri secretarul de stat american la o conferinţă de presă, la Washington.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a calificat remarcile lui Blinken drept „tipic ofensatoare” şi l-a acuzat că face glume pe seama evenimentelor tragice din Kazahstan. MAE rus a mai apreciat că Washingtonul ar trebui să-şi analizeze propria conduită a intervenţiilor în ţări precum Vietnam şi Irak.

Cum și-au împărțit China și Rusia zonele de influență, în Kazahstan

Sprijinul acordat de China regimului autoritar din Kazahstan pentru înăbușirea revoltei populare s-a limitat la cuvinte, în vreme ce Rusia a trimis un contingent militar. Acest lucru înseamnă că Federația Rusă păstrează în mânecă un atu și devine un fel de protector al investițiilor Chinei în sectorul energetic și în sectorul privat din Kazahstan, arată publicația rusă pro-guvernamentală Nezavisimaia Gazeta într-o analiză preluată de Rador.


În ultimul deceniu China a investit zeci de miliarde de dolari în Asia Centrală, în special în sectorul petrolului, gazelor și materiilor prime minerale. Cu toate acestea, China, cel puțin în acest moment, nu este în măsură să-și ajute aliații din regiune pe cale militară în caz de pericol. China nu are instrumente precum trupele de desant aerian care să vorbească pe limba înțeleasă de localnici. Prin urmare, parașutiștii ruși apără, de fapt, interesele economice ale Chinei, mai arată ziarul rus.

Nezavisimaia Gazeta susține că acest lucru presupune pentru China noi riscuri. Înainte China avea în mânecă niște atuuri care puteau poziționa în favoarea sa guvernele țărilor din Asia Centrală. Iar acum Beijingul înțelege faptul că soarta investițiilor chineze depinde de bunăvoința militarilor ruși. Deși toate statele din Asia Centrală se tem într-o măsură sau alta de fosta lor putere colonială – Rusia, China le stârnește acestora suspiciuni încă și mai mari, este de părere Ding Cheng, expert american.

Într-adevăr, niciun guvern din regiune nu a îndrăznit să critice pe față China pentru represiunea împotriva etnicilor uiguri, kazahi și kîrgîzi în Xinjiang. Dar opinia publică, în special cea din Kazahstan, reacționează acut la această problemă. Kazahstanul a devenit cămin pentru sute de mii de uiguri. În fața misiunilor diplomatice chinezești din Kazahstan s-au desfășurat de câteva ori demonstrații de protest în legătură cu Xinjiang.

George Voloșin, analist la la Consulting Aperio Itelligence Consulting, afirmă că tema uigură nu va permite extinderea colaborării în domeniul securității între China și Kazahstan. „China are o reputație controversată în Kazahstan, țară care își aduce aminte de trecutul colonial. Cu toate acestea, atitudinea față de Rusia este mai pozitivă. Oamenii știu la ce să se aștepte de la ea. Iar China provoacă populației un sentiment ceva mai puternic de frică”, crede Voloșin.

Aleksandr Lomanov, director adjunct al IMEMO (Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale) al Academiei de Ştiințe a Rusiei arată că ”de fapt, cucerirea Asiei Centrale de către China este de natură pur economică, investițională. Acest lucru nu este însoțit de desfășurarea de trupe chinezești sau de crearea vreunui bloc militar în frunte cu China. Despre diviziunea reală a muncii între Rusia și China experții ruși vorbesc deja de multă vreme. Presa americană nu a descoperit nimic nou în acest caz. Expertul crede că ajutorul acordat de China în lupta împotriva teroriștilor va merge pe linia computerelor informatice. În China acestea sunt utilizate pe scară largă în domeniul securității interne. Există deja o mare experiență în ceea ce a acumulat multă experiență în recunoașterea facială. „Cred că China va oferi instrumente de urmărire video din Kazahstan cu procesare de date computerizate pentru mulți bani”, a arătat Lomanov.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: