16 noiembrie, 2024

Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns, sâmbătă dimineață, la un acord provizoriu privind bugetul UE pentru 2025.

„Parlamentul a ajuns la un acord solid pentru bugetul UE 2025, aproape 200 de miliarde de euro, cu 6% mai mult decât anul anterior. Am obținut creșteri pentru educație, sănătate, protecție civilă, cercetare, protecția frontierelor, agricultură și ajutor umanitar”, a declarat europarlamentarul român Victor Negrescu (foto), membru al familiei politice S&D, raportor general pentru bugetul UE 2025.

Odată ce Consiliul adoptă oficial compromisul, se așteaptă un vot în sesiunea plenară a Parlamentului (planificat pentru 27 noiembrie la Strasbourg), urmat de semnarea legii de către Președinte.


Peste 90% din bugetul UE finanțează activități din țările UE și din afara acestora, beneficiind cetățenii, regiunile, fermierii, cercetătorii, studenții, ONG-urile și companiile. Spre deosebire de bugetele naționale, bugetul UE este orientat în principal către investiții, pentru a genera creștere și oportunități în întreaga Uniune Europeană.

Negociatorii au găsit soluții pentru acoperirea costurilor de rambursare ale Instrumentului de Redresare Europeană (EURI)

Eurodeputații s-au asigurat că finanțarea costurilor de rambursare ale EURI, care sunt de două ori mai mari decât estimările inițiale pentru 2025, poate fi realizată protejând în același timp finanțarea pentru programe esențiale precum Erasmus+ sau cercetare și dezvoltare (R&D).

Eurodeputații au anulat toate tăierile făcute de statele membre și au insistat cu succes asupra utilizării corecte a noului „mecanism în cascada EURI” introdus în revizuirea bugetului pe termen lung al UE. Acest mecanism este conceput pentru a gestiona costurile în creștere ale împrumuturilor Next Generation EU fără a afecta inițiativele-cheie, menținând flexibilitatea și capacitatea de reacție a bugetului.

Parlamentul a obținut fonduri suplimentare pentru programele UE

În februarie, în timpul revizuirii bugetului pe termen lung al UE, Parlamentul a obținut creșteri substanțiale pentru programele de referință. Construind pe această bază, eurodeputații au apărat aceste creșteri și au obținut fonduri suplimentare pentru politici esențiale în bugetul anual pentru 2025.


Parlamentul a negociat cu succes finanțări suplimentare în valoare de 230,7 milioane de euro peste propunerea inițială a Comisiei, concentrându-se pe programe și politici menite să îmbunătățească viața oamenilor, să stimuleze competitivitatea și să abordeze provocările actuale. Pe lângă acestea, economiile anterioare vor contribui la bugetul pentru 2025, inclusiv 82 de milioane de euro pentru Erasmus+ și 20 de milioane de euro pentru Horizon Europe. Creșteri cheie includ:

Competitivitate, politici sociale și mediu:

  • Cercetare și inovare: Horizon Europe +25 milioane de euro, din care +7,5 milioane pentru Consiliul European pentru Inovare; Acțiunile Marie Sklodowska-Curie: +2,5 milioane
  • Programul pentru Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori: +1 milion de euro
  • O sumă totală de +1 milion de euro pentru susținerea liberei circulații a lucrătorilor, coordonarea schemelor de securitate socială și formarea organizațiilor lucrătorilor
  • Programul LIFE: +5 milioane de euro pentru natură, biodiversitate și acțiuni climatice
  • Mecanismul de Protecție Civilă: +8 milioane de euro pentru a îmbunătăți răspunsul la crizele legate de dezastrele naturale cauzate de schimbările climatice

Migrație, gestionarea frontierelor și politica externă:

  • Gestionarea frontierelor: +10 milioane de euro; sprijin pentru Pactul privind Azilul și Migrația: +2 milioane
  • Mobilitate militară: +6 milioane de euro
  • Ajutor umanitar: +50 de milioane de euro pentru nevoile crescute generate de crizele globale și urgențele climatice

De asemenea, au fost asigurate fonduri și personal suplimentar pentru Parchetul European (EPPO) și Europol. Cifrele preliminare sunt de 199,44 miliarde de euro în credite de angajament și 155,1 miliarde de euro în credite de plată. Cifrele detaliate vor fi disponibile ulterior.

Ajutor pentru regiunile afectate de dezastre climatice

Ca parte a bugetului pentru anul viitor, negociatorii au convenit să anticipeze plățile de până la 3 miliarde de euro pentru a sprijini regiunile afectate de dezastre naturale, inclusiv inundațiile recente. Odată ce baza legală este confirmată, statele membre vor putea utiliza până la 10% din fondurile existente ale Politicii de Coeziune pentru a preveni și a se recupera din astfel de dezastre, cu condiția să trimită un program modificat Comisiei.

(Citește și: ”Comisia cere statelor ca reducerile de cheltuieli să se facă în mod treptat, pentru a evita austeritatea și efectele asupra unei creșteri deja anemice”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: