22 martie, 2023

Comisia Europeană lucrează cu viteză maximă la noul instrument juridic care va permite Bruxelles să mobilizeze bugetul UE pentru a sprijini relansarea producției de arme și muniții.

Potrivit Politico, Comisarul pentru industrie, Thierry Breton, pregătește un proiect care va fi prezentat „în câteva săptămâni”. Acest proiect răspunde solicitării formulate la începutul săptămânii de către miniștrii apărării din UE, care au cerut Bruxelles-ului să ofere soluții de creștere a capacităților de producție.

Bruxelles, spun sursele Politico, a ajuns la concluzia că negocierile actuale din Parlamentul European privind un instrument menit să stimuleze achizițiile comune UE ar putea fi prelungite din cauza unor dezacorduri politice pe subiect.


Deși aceste negocieri nu se vor opri, Comisia a decis să prezinte o propunere separată, care să se concentreze pe sprijinirea producției de muniții, răspunzând astfel mai rapid la cerințele statelor membre și Ucrainei.

Thierry Breton, miercuri în Cehia și Slovacia

Între timp, comisarul Thierry Breton își continuă turneul european în fabrici de muniție, miercuri vizitând Republica Cehă și Slovacia, după opriri anterioare în Bulgaria și Franța. Săptămâna viitoare, luni, Breton va călători în Polonia.

(Citește și: ”Turneu în estul Europei al comisarului Breton, inclusiv în România, pentru a impulsiona producția de muniție”)

Și România a fost trecută inițial pe lista destinațiilor lui Thierry Breton, țara având fabrici de armament și potențial de creștere a capacităților de producție. Acest potențial nu poate fi atins în prezent din cauza lipsei de muncitori specializați și a liniilor de producție nemodernizate.

În acest turneu european, comisarul Breton vrea să identifice fabricile care ar putea crește rapid producția, să afle nevoile acestora pentru creșterea capacităților și să anticipeze potențiale blocaje din lanțul de aprovizionare.

Franța o ia înainte pe cont propriu


Până la adoptarea noilor reglementări financiare în domeniu, există în Europa companii care anticipează direcțiile Uniunii Europene. Producătorului francez de arme Nexter nu a așteptat aprobările UE pentru a-și crește producția și a construit platforme noi – obuziere Caesar montate pe camioane – care au fost livrate la Kiev în ultimele luni.

În plus, compania și a extins și producția de obuze de 155 de milimetri, de care Ucraina are nevoie. Nexter vrea să-și dubleze producția de obuze de 155 de milimetri până în 2025, dar așteaptă aprobări și finanțare de la Paris și Bruxelles.

Emmanuel Macron a dat un semnal la începutul acestui an, spunând că Franța intenționează să mărească bugetul militar cu o treime pentru a-și moderniza forțele armate între 2024 și 2030.

Tot în Franța, compania Eurenco a anunțat că va reloca producția de pulberi pentru muniție din Suedia pentru a accelera lucrurile. Fabrica va fi pe deplin operațională la începutul anului 2025 – cam târziu totuși pentru nevoile Ucrainei.

Bulgaria tace și face

O analiză Euractiv arată că industria de armament din Bulgaria, în plină expansiune, nu a avut niciodată o situație atât de bună, cu exporturi estimate la 4,3 miliarde de dolari anul trecut (aproximativ patru miliarde de euro), de trei ori recordul precedent.

Cel mai vechi producător de arme din țară, Arsenal, care are deja 7.000 de angajați în fabrica sa din Kazanlak, oferă vacanțe la mare și alte stimulente pentru a atrage personal. I-a adus înapoi chiar și pe bulgarii care au părăsit țara pentru a-și găsi de lucru în străinătate.

Bulgaria este specializată în muniție pentru armele din epoca sovietică – cele mai utilizate de Kiev, însă dorește să își modernizeze instalațiile de producție vechi cu bani europeni pentru a începe să producă obuze și alte muniții la standard NATO.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: