Comisia Europeană îndeamnă țările UE să fie prudente atunci când reduc datoria, ideal prin reducerea treptată a cheltuielilor, pentru a evita efectele austerității, a transmis vineri, Paolo Gentiloni (foto), comisarul european pentru economie, cu ocazia prezentării noilor prognoze ale executivului european.
Această tactică ar putea fi cea mai bună opțiune a Europei pentru a combate dubla provocare a creșterii economice lente și a unui posibil război comercial cu SUA, abordând totodată provocarea fiscală semnificativă a continentului.
Introducând pentru ultima dată previziunile de toamnă ale UE vineri, comisarul european pentru economie aflat la final de mandat, Paolo Gentiloni, a făcut apel la țări să nu-și echilibreze bugetele sacrificând investițiile, așa cum s-a întâmplat în timpul crizei zonei euro.
„Statele membre vor trebui să meargă pe o cale îngustă, reducând nivelurile datoriei și sprijinind în același timp creșterea economică”, a declarat Gentiloni, potrivit Politico. „Consolidarea competitivității noastre prin investiții și reforme structurale este crucială pentru a stimula creșterea potențială și a naviga prin riscurile geopolitice în creștere.”
Regulile fiscale revizuite ale UE oferă fiecărei țări oportunitatea de a răspândi reducerile de cheltuieli pe o perioadă mai lungă de timp, cu condiția să realizeze investiții și reforme structurale agreate cu Bruxelles-ul. Cinci state UE, printre care și România au cerut o amânare de șapte ani pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB.
Gentiloni a îndemnat, de asemenea, statele membre să utilizeze pe deplin cota lor din fondul de redresare post-Covid al UE pentru a finanța investițiile publice, înainte ca acesta să expire în 2026.
Mici schimbări în prognozele Comisiei
Prognoza de toamnă a Comisiei estimează că creșterea economică din zona euro va rămâne neschimbată în acest an, la 0,8%, în timp ce creșterea UE a fost revizuită în ușoară scădere, la 0,9% de la 1%.
Se așteaptă ca creșterea economică în UE să accelereze în anii următori, ajungând la 1,5% în 2025 și 1,8% în 2026.
Prognozele indică, de asemenea, o scădere constantă a inflației în următorii doi ani, în timp ce șomajul în UE este estimat să rămână la nivelul actual, minim record, de 5,9% până în 2026.
Comisia Europeană a avertizat că rivalitățile geopolitice ar putea afecta în continuare economia UE în anii următori.
Aluzie la recenta alegere a lui Donald Trump în SUA, Comisia notează că „creșteri suplimentare ale măsurilor protecționiste de către partenerii comerciali ar putea destabiliza comerțul global, afectând economia extrem de deschisă a UE.”
(Citește și: ”Prognoza CE pentru România: Creștere de 1,4% și deficit de 8% din PIB în 2024. Lista problemelor care ne blochează”)
***