miercuri

27 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 iunie, 2023

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2024, consideră că propunerea de buget UE pentru anul 2024 prezentată miercuri de Comisia Europeană cuprinde fonduri suficiente pentru a finanța ”prioritățile curente, tradiționale, ale Uniunii”.

El consideră că Politica de Coeziune și pentru Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru România anul următor, beneficiază de suficientă finanțare.

(Citește și: ”Proiectul de Buget al UE pe 2024 – făcut public: principalele alocări”)

Pe de altă parte, în condițiile în care contextul geopolitic este radical schimbat față de momentul în care a fost aprobat bugetul multianual UE 2021-2027, Siegfried Mureșan pledează pentru o revizie rapidă a Cadrului Financiar Multianual, astfel încât, după negocierile care preced aprobarea proiectului prezentat de Comisiei, să rezulte un buget care să acopere și noile priorități europene.

”Obiectivul meu: să identificăm noi resurse financiare”


Proiectul de buget 2024 prezentat de Comisia Europeană urmează să facă obiectul negocierilor Parlament – Comisie – Consiliu înainte de adoptare. Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2024, a oferit CursDeGuvernare o primă analiză a propunerii lansate miercuri de Comisie:

”Propunerea de buget al Uniunii Europene pentru anul 2024 prezentată de Comisia Europeană, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde fonduri suficiente pentru a finanța prioritățile curente, tradiționale, ale Uniunii. Politica de Coeziune și pentru Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru țara noastră anul următor, beneficiază de suficientă finanțare.

Cu toate acestea, vedem că în ultimul an au apărut noi priorități, neprevăzute, ale Uniunii Europene, pentru care cetățenii din România și din toate țările membre așteaptă să venim cu soluții și cu finanțare adecvată.

Oamenii așteaptă să ajutăm și mai mult întreprinzătorii și fermierii noștri afectați de consecințele războiului dus de Rusia în Ucraina și să investim mai mult în măsuri pentru creșterea siguranței oamenilor, în contextul amenințărilor din exterior.


Trebuie să întărim și mai mult economiile și să continuăm investițiile în tranziția verde și în reducerea dependenței energetice de Federația Rusă. Studenților care participă la Programul Erasmus trebuie să le oferim burse mai mari, ajustate la realitatea din țările membre și la inflația în creștere.

Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și Republica Moldova fiindcă vom putea trăi în siguranță și stabilitate în interiorul tuturor celor 27 de state membre doar dacă suntem înconjurați de state vecine stabile și sigure.

Pentru toate aceste priorități noi ale Uniunii Europene și pentru eventuale alte cheltuieli neprevăzute ce vor apărea în următorul an, resursele financiare sunt limitate în actuala propunere de buget”, afirmă Siegfried Mureșan.

Statele net contribuitoare trebuie să susțină un buget multianual mai flexibil

În acest context, europarlamentarul român se alteaptă ca propunerea de revizuire a CFM să fie lansată de Comisie până la sfârșitul acestei luni.

”Tocmai de aceea, ca negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene, obiectivul meu este să identificăm noi resurse pentru a aloca suficientă finanțare tuturor acestor priorități.

Avem, așadar, nevoie de mai multă flexibilitate bugetară, iar pentru acest lucru este necesară revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027 pe baza căruia sunt construite bugetele anuale ale UE.

De aceea, aștept propunerea de revizuire a CFM din partea Comisiei Europene care ar trebui să fie gata până la finalul lunii iunie. În baza acestei propuneri de revizuire, voi lucra la noul buget al UE pentru 2024 care să acopere toate nevoile actuale.

Statele net contribuitoare care au insistat pentru un cadru financiar multianual mai puțin flexibil trebuie să înțeleagă acum riscurile unui buget rigid. Amenințările economice și de securitate cauzate de invazia Rusiei în Ucraina nu existau când actualul CFM a fost adoptat.

De aceea, fac un apel la aceste țări, precum Austria, să susțină un buget multianual mai flexibil cu suficiente resurse pentru cheltuieli neprevăzute. În același timp, încurajez Comisia Europeană să reziste presiunilor din partea statelor care, chiar și în situația actuală, vor insista în continuare pentru un buget mic, care să nu țină cont de noile prioritățile și de eventualele cheltuielile neprevăzute. Aștept din partea Comisiei Europene să lucreze cu noi, Parlamentul European, la un CFM și un buget adaptate nevoilor și priorităților actuale.

Eu voi începe acum munca împreună cu toate comisiile de specialitate și cu toate grupurile politice proeuropene pentru a defini în detaliu prioritățile bugetare ale Parlamentului European. Obiectivul meu este să adoptăm la timp un buget pentru anul 2024 puternic, care să acopere nevoile de finanțare”, transmite Siegfried Mureșan.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: