”Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA

Lideri europeni privesc cu îngrijorare modul în care Facebook și Twitter au tratat în Statele Unite ”cazul Trump” și consideră că social media are nevoie… Mai mult›
11.01.2021
Deficitul comercial la 11 luni a ajuns la 7,5% din PIB-ul estimat – Dacia revigorează sectorul de mașini

Deficitul balanței comerciale a ajuns la 16,43 miliarde euro după primele 11 luni ale anului (circa 7,5% din PIB estimat), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
11.01.2021
Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră) implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult›
10.01.2021
Locuirea în UE – România, cu cele mai aglomerate locuințe și cu facilități amânate de constrângerile bugetare

România este țara din UE cu cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc în condiții de supraaglomerare, potrivit datelor publicate pentru anul 2019 de… Mai mult›
10.01.2021
Parchetul General a deschis dosar privind modul în care Tudorel Toader și-a asigurat un loc de notar
de Vladimir Ionescu , 11.9.2018
Parchetul General a început urmărirea penală in rem (pe fapte, fără a fi încă nominalizat suspectul), într-un dosar deschis după înregistrarea unei sesizări în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, este acuzat de abuz în serviciu din cauza modului în care a încercat să intre în corpul notarilor publici.
După investigația in rem, procurorul de caz va decide dacă închide dosarul (pentru că faptele nu se confirmă etc.) sau va începe urmărirea penală față de unul sau mai mulți suspecți.
Denunțul a fost formulat de o persoană fizică.
În dosar sunt investigate suspiciuni de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
Tudorel Toader a solicitat Uniunii Notarilor, în august, să ceară Ministerului Justiției (adică subalternilor săi) suplimentarea funcțiilor de notar, astfel încât să intre în acest corp profesional fără examen, în calitate de fost membru al Curții Constituționale.
Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a solicitării lui Tudorel Toader a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Nicolae Liviu Popa.
De asemenea, Tudorel Toader a solicitat ca după admiterea sa fără examen în UN să fie suspendat, pentru a nu se afla în stare de incompatibilitate, în condițiile în care este ministru.
Cererea minsitrului a fost făcută după ce în iulie au intrat în vigoare amendamentele la Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Noile reglementări le acordă o serie de privilegii judecătorilor CCR, într-o perioadă tensionată, în care deciziile acestei instituții sunt vitale pentru derularea inițiativelor controversate ale coaliției de guvernare.
Reamintim, de exemplu, că Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție din cauza unei astfel de decizii care a impus voința politică, adică a ministrului Justiției, și a anulat rolul jucat de șeful statului și de CSM în procedură.
Tudorel Toader, fost judecător CCR, a semnat solicitarea de intrare în Uniunea Notarilor pe baza unui amendament introdus acum în lege (art. 69 al. 4), care menționează:
După încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen.