luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 septembrie, 2018

Parchetul General a început urmărirea penală in rem (pe fapte, fără a fi încă nominalizat suspectul), într-un dosar deschis după înregistrarea unei sesizări în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, este acuzat de abuz în serviciu din cauza modului în care a încercat să intre în corpul notarilor publici.

După investigația in rem, procurorul de caz va decide dacă închide dosarul (pentru că faptele nu se confirmă etc.) sau va începe urmărirea penală față de unul sau mai mulți suspecți.

Denunțul a fost formulat de o persoană fizică.


În dosar sunt investigate suspiciuni de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Tudorel Toader a solicitat Uniunii Notarilor, în august, să ceară Ministerului Justiției (adică subalternilor săi) suplimentarea funcțiilor de notar, astfel încât să intre în acest corp profesional fără examen, în calitate de fost membru al Curții Constituționale.

Ordinul prin care a fost pusă în aplicare decizia de admitere a solicitării lui Tudorel Toader a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Nicolae Liviu Popa.

De asemenea, Tudorel Toader a solicitat ca după admiterea sa fără examen în UN să fie suspendat, pentru a nu se afla în stare de incompatibilitate, în condițiile în care este ministru.


Cererea minsitrului a fost făcută după ce în iulie au intrat în vigoare amendamentele la Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Noile reglementări le acordă o serie de privilegii judecătorilor CCR, într-o perioadă tensionată, în care deciziile acestei instituții sunt vitale pentru derularea inițiativelor controversate ale coaliției de guvernare.

Reamintim, de exemplu, că Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție din cauza unei astfel de decizii care a impus voința politică, adică a ministrului Justiției, și a anulat rolul jucat de șeful statului și de CSM în procedură.

Tudorel Toader, fost judecător CCR, a semnat solicitarea de intrare în Uniunea Notarilor pe baza unui amendament introdus acum în lege (art. 69 al. 4), care menționează:

După încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: