marți

23 aprilie, 2024

14 decembrie, 2012

Omul de afaceri Valentin Nedelcu este cel care a făcut denunţ la DIICOT în dosarul privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, el fiind cel care le-a indicat anchetatorilor persoanele şi mecanismele prin care au fost obţinuţi nelegal bani, au declarat pentru MEDIAFAX avocaţi.

Sursele citate au spus că cel care a făcut denunţ la DIICOT în acest dosar este Valentin Nedelcu, fostul soţ al artistei Manuela Fedorca, şi că acesta a fost arestat câteva luni, în 2011, pentru acest gen de fapte.

Concret, în februarie 2011, Nedelcu a fost ridicat de anchetatori şi, ulterior, arestat până în mai 2011, fiind cercetat alături de alte şase persoane.


Potrivit surselor citate, la acel moment, Valentin Nedelcu a făcut un amplu denunţ în care a nominalizat persoane, între care şi directori ai unor bănci, şi le-a explicat anchetatorilor DIICOT toate dedesubturile mecanismului de fraudare folosit de aceştia.

În 11 octombrie, Nedelcu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost deferit justiţiei pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. Decizia în acest caz nu este definitivă, iar dosarul se află în prezent în faţa judecătorii apelurilor la Curtea de Apel Bucureşti.

Valentin Nedelcu a mai fost condamnat şi în anul 2005 pentru înşelăciune, au mai spus sursele.

Valentin Nedelcu este şi cel care l-a denunţat, în 2004, pe fostul directorul general în Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei (MAA) Gheorghe Reman Domocoş, precum şi fosta conducere a MAA, deferită justiţiei în final, pentru corupţie.


Nedelcu este aceeaşi persoană care, în urmă cu zece ani, ar fi dat anumite sume ce ar fi ajuns la fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, pentru favorizarea obţinerii unor credite avantajoase şi a unor prime de export la comercializarea unor produse agricole. Mureşan a fost condamnat definitiv, anul acesta, la şapte ani de detenţie.

Omul de afaceri Locic şi soţia muzicianului Damian Drăghici, implicaţi în dosar

Procurorii DIICOT au început joi seară, în Capitală, audierile din dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, după ce la sediul instituţiei au fost aduse documente, calculatoare şi imprimante ridicate la percheziţiile făcute în Bucureşti şi în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea.

Pentru audieri, la DIICOT – Structura Centrală a fost adus, printre alţii, omul de afaceri Marius Locic, care a declarat presei, la intrare, că este absolut nevinovat, are o relaţie foarte bună cu băncile şi creditarea şi că, în opinia sa, cel mai probabil, a deranjat anumite persoane prin deschiderea unor pieţe.

În acest dosar, în care aproape 60 de persoane sunt suspectate de comiterea unor fraude bancare cu un prejudiciu de 85 de milioane de euro, mai sunt vizaţi Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi, responsabili ATE Bank, precum şi fraţii Creştin, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în această afacere ar fi implicaţi şi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, în anchetă este vizată şi soţia lui Marius Locic, au mai declarat aceleaşi surse.

La DIICOT, au ajuns, joi, şi Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, notarul Paula Rosenberg şi Vasile Creştin.

Surse judiciare au precizat că a fost adus şi Adrian Martiş, director executiv la BRD Unirii.

Potrivit unui comunicat remis MEDIFAX, Dumitru Creştin nu este implicat în cazul privind fraudele bancare şi nu este plecat din ţară, precizarea venind după ce s-a vehiculat informaţia potrivit căreia acesta ar fi plecat în Dubai.

Al treilea frate Creştin se numeşte Ion.

Anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

Percheziţiile au fost dispuse de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală la 48 de adrese din municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat constituit din 58 de persoane suspectate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

La finalul percheziţiilor, 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, a precizat DIICOT.

„În fapt se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Membrii grupării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.

„Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare”, au precizat procurorii DIICOT.

BRD a anunţat, joi, că activitatea băncii nu este afectată de percheziţiile DIICOT la două dintre unităţile sale, în cadrul unor investigaţii cu privire la obţinerea ilegală de credite de la mai multe bănci, precizând totodată că BRD cooperează cu autorităţile de mai multe luni asupra anchetelor în curs.

Presupus fost ministru comunist, implicat în dosar

Sava Tipa, care ar fi fost ministru în regimul Ceauşescu, este vizat de ancheta privind fraudele bancare de 85 de milioane de euro, după ce una dintre firmele sale ar fi întocmit documentaţia ce a stat la baza uneia dintre activităţile cercetate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Tipa are peste 70 de ani şi ar fi condus, înainte de 1989, un minister.

Aceleaşi surse au declarat că, după 1990, acesta nu a mai ocupat funcţii publice şi s-a ocupat de afaceri.

În prezent, potrivit surselor citate, Sava Tipa conduce o firmă de consultanţă financiară, care ar fi întocmit documentaţia ce a stat la baza uneia dintre activităţile vizate de anchetă.

Tipa se află, joi seară, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) – Structura Centrală, unde urmează să dea declaraţii despre potenţiala sa implicare sa în fraudele cercetate, au mai spus aceleaşi surse.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, el este asociat la firma Euroconsult SRL, care se ocupă cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, fiind în prezent în insolvenţă.

Sava Tipa, în vârstă de 72 de ani, a fost cercetat, în 1999, pentru înşelăciune, după ce, în calitate de director general al unei alte societăţi comerciale, a înşelat o firmă bucureşteană şi una băcăuană cu un total de peste 12 miliarde de lei, folosind bilete la ordin fără acoperire, după cum a precizat, la momentul respectiv, Poliţia Română.

Potrivit DNA, în aprilie 2011, tot el a fost trimis în judecată în dosarul Termoelectrica, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. În acelaşi dosar, deschis pentru fraudarea mai multor companii cu peste 23 milioane de euro, au fost deferite justiţiei alte opt persoane, printre care Elena Lavinia Roată, asociată cu Sava Tipa la Euroconsult.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: