vineri

29 martie, 2024

24 ianuarie, 2022

coronavirus pandemie globala

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa, Hans Kluge, confirmă optimismul experților în virusologie care anticipează încheierea pandemiei de Covid-19. Varianta Omicron a SARS-CoV-2, ar putea infecta circa 60% din populaţia Europei până în luna martie şi ar putea duce la finalul pandemiei, a declarat duminică oficialul OMS.

”Este plauzibil că regiunea se apropie de un sfârşit al pandemiei”, a susţinut acesta într-o declaraţie acordată agenţiei France Presse, preluată de Agerpres.

”Odată ce valul Omicron se va fi calmat, va exista timp de câteva luni o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imunizaţi prin infectare şi va fi de asemenea o scădere ca urmare a sezonalităţii”, crede Hans Kluge.


El îndemnă în continuare la prudenţă, dată fiind adaptabilitatea virusului.

Nu suntem ”într-o perioadă endemică” a virusului SARS-CoV-2. ”Endemic înseamnă (…) că putem previziona ce se va întâmpla; or, acest virus ne-a surprins nu doar o dată. Trebuie aşadar să fim foarte prudenţi”, a avertizat Hans Kluge.

Varianta Omicron a coronavirusului, mai contagioasă decât Delta, este în prezent dominantă la nivel european, dar nu a înlocuit-o complet pe aceasta din urmă, care continuă să se răspândească în paralel cu Omicron.

”Omicron continuă să se răspândească pe planetă (…) Nu vă păcăliţi, Omicron provoacă spitalizări şi decese, şi chiar cazurile mai puţin grave sufocă sistemele de sănătate!”, a atenţionat marţi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.


”Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante” ale coronavirusului SARS-CoV-2, a subliniat el, atrăgând atenţia încă o dată că varianta Omicron nu este blândă.

”Probabil că, în medie, Omicron este mai puţin gravă, dar povestea că este o boală uşoară e înşelătoare, dăunează răspunsului global (împotriva pandemiei) şi costă tot mai multe vieţi”, a mai explicat șeful OMS, care s-a arătat preocupat în special de cazul ţărilor cu rate reduse ale vaccinării, acestea fiind mai predispuse la un număr mare al formelor grave de boală.

Pfizer pregătește un vaccin anul și prognozează renunțarea la dozele booster

Directorul executiv al Pfizer Inc, Albert Bourla, a declarat sâmbătă că un vaccin anual anti-Covid ar fi de preferat dozelor booster (cu administrare la patru – cinci luni).

Vaccinul dezvoltat de BioNTech și produs de Pfizer şi-a demonstrat eficacitatea împotriva formelor severe de boală şi a decesului cauzate de varianta Omicron, care prezintă numeroase mutaţii, dar s-a dovedit mai puţin eficient în prevenirea transmiterii.

Într-un interviu acordat publicaţiei israeliene N12 News, Albert Bourla a fost întrebat dacă preconizează administrarea unor doze booster la fiecare patru până la cinci luni în mod regulat.

”Nu ar fi un scenariu bun. Eu sper să avem un vaccin care să fie administrat o dată pe an”, a spus Bourla. ”O dată pe an – este mai uşor să convingi oamenii să-l facă. Oamenilor le va fi mai uşor să-şi amintească”, a mai spus el.

”Din punct de vedere al sănătăţii publice, este situaţia ideală. Încercăm să creăm un vaccin care să vizeze Omicron, dar care să nu uite nici celelalte variante şi acesta ar putea fi soluţia”, a spus Bourla.

Pfizer ar putea solicita autorizarea unui vaccin regândit împotriva Omicron şi să înceapă producţia de masă chiar din martie, conform directorului executiv al companiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: