miercuri

24 iulie, 2024

9 octombrie, 2021

impozit minim global

Un acord global privind impunerea unui impozit minim de 15% pe profitul companiilor a fost convenit de 136 de naţiuni, a anunţat vineri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Stabilirea acestui acord va genera venituri suplimentare anuale de 150 miliarde de euro (175 miliarde de dolari), conform OECD, citată de Reuters și preluată de Agerpres.

Nu s-au alăturat încă acordului patru ţări: Kenya, Nigeria, Pakistan şi Sri Lanka.


În iulie, miniştrii de Finanţe din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat un acord ”istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial un impozit ”de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor.

”Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

”Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.


Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Reacții

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

„Aştept cu nerăbdare Summitul G20 de la sfârşitul lunii, unde vom finaliza detaliile acestui acord. Apoi, trebuie să-l punem în aplicare … În paralel, vom continua să combatem evitarea plăţii taxelor şi şi evaziunea fiscală, deoarece trebuie să ne asigurăm că fiecare îşi plăteşte impozitele într-un mod echitabil. Datorăm acest lucru cetăţenilor noştri. „

Rishi Sunak, ministrul de Finanţe al Marii Britanii

”Avem acum o cale clară către un sistem fiscal mai echitabil, în care marii jucători globali îşi plătesc cota corectă oriunde îşi desfăşoară activitatea.”

Nick Clegg, vicepreşedinte al Facebook pentru afaceri globale

”Facebook a solicitat de mult timp reformarea regulilor fiscale globale şi recunoaştem că acest lucru ar putea însemna plata mai multor impozite şi în diferite locuri. Sistemul fiscal trebuie să dea încredere publicului, oferind în acelaşi timp certitudine şi stabilitate companiilor . Ne face plăcere să vedem că are loc un consens internaţional”.

Susana Ruiz, şefa OXFAM pentru politică fiscală

„Acordul fiscal de astăzi a fost menit să pună capăt definitiv paradisurilor fiscale. În schimb, a fost scris de ei … Numirea acestui acord ca fiind ” istoric ”este ipocrită şi nu oferă nici măcar un control minor. Diavolul fiscal se află în detalii, incluzând o reţea complexă de scutiri care ar putea permite mariilor infractori, cum ar fi Amazon, să scape. În ultimul moment a fost acordată o perioadă de graţie uriaşă, de 10 ani, pentru impozitul global de 15%, iar lacunele suplimentare îl lasă practic fără putere”.

Bruno Le Maire, ministrul de Finanţe al Franţei

”Acest acord deschide calea către o adevărată revoluţie fiscală”.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei Statelor Unite

„Am transformat negocierile neobosite în decenii de prosperitate crescută – atât pentru America, cât şi pentru lume. Acordul de astăzi reprezintă o realizare care are loc o dată la generaţie pentru diplomaţia economică”.

Ministerul elveţian de Finanţe

„Scopul este de a crea securitate juridică pentru companiile în cauză. Elveţia – ca şi alte ţări – are o opinie critică în ceea ce priveşte calendarul OCDE, deoarece nu respectă încă suficient procesele legislative naţionale. Elveţia nu va putea introduce noile norme până la 2023, conform prevederilor OCDE. „

Ministrul irlandez de Finanţe Paschal Donohoe

”Acest acord de referinţă va aborda provocările fiscale globale ale digitalizării şi va oferi certitudinea şi stabilitatea de care au nevoie companiile mari şi guvernele … Sunt încrezător că Irlanda va oferi o casă atractivă companiilor multinaţionale mult timp de aacum înainte.”

Secretarul general al OCDE Mathias Cormann

”Acordul de astăzi va face ca acordurile noastre fiscale internaţionale să fie mai echitabile şi să funcţioneze mai bine … Aceasta este o victorie majoră pentru un multilateralism eficient şi echilibrat”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: