Aproape 140 de țări vor discuta în această săptămână detaliile-cheie ale planului global de impozitare a multinaționalelor, unele îngrijorate că o astfel de reglementare le va produce pierderi, altele dornice să se asigure că giganții tehnologiei vor plăti o parte echitabilă din profitul realizat.
Democrațiile bogate constituite în Grupul celor Șapte (G7) au aprobat la începutul lunii iunie impunerea unei rate minime de 15% de impozitare a profitului, în speranța că pot opri astfel națiunile să se întreacă în acordarea de facilități fiscale pentru a atrage mari companii.
Această reformă ar permite țărilor să impoziteze activitățile celor mai profitabile 100 de companii din lume – precum Google, Facebook și Apple – indiferent de locul în care este declarat sediul principal.
Acordul G7 intră miercuri în dezbaterea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care, timp de 2 zile, va încerca să găsescă un consens între 139 de țări. Decizia OECD va fi apoi preluată de clubul G20 al țărilor bogate și emergente, la o reuniune a miniștrilor lor de finanțe organizată în Italia, pe 9 și 10 iulie.
Irlanda și Ungaria încă nu sunt convinse că e bine, în SUA sunt probleme cu acordul bipartizan
În timp ce G7 – Statele Unite, Canada, Japonia, Franța, Marea Britanie, Italia și Germania – au aprobat planul, acesta, scrie Euractiv, încă se confruntă cu obstacole pe măsură ce negocierile se extind către alte națiuni.
Membre ale Uniunii Europene, Irlanda și Ungaria, nu sunt încântate de decizia G7 din cauză că impozitele lor pe profit sunt mai mici de 15%. Irlanda a devenit casa UE a giganților tehnologici – Facebook, Google și Apple – datorită ratei sale de impozitare a profiturilor de 12,5%.
Euractiv precizează că, surprinzător, o altă țară din UE care practică sistemul ratelor preferențiale de impozitare, Polonia, și-a exprimat săptămâna trecută sprijinul pentru propunerea G7.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că și China are îngrijorări cu privire la propunere. Două surse implicate în negocieri au declarat pentru AFP că China, care are o rată redusă pentru companiile din sectoarele cheie, ar putea accepta o rată de 15%, în niciun caz peste, așa cum propun alte state.
Președintele Joe Biden are, de asemenea, de dus muncă de convingere ”acasă”, din cauză că lideri republicani din Congres au criticat deja acest acord, descriindu-l ca fiind un „speculativ” și o „gafă economică”. Evident, din cauză că ”sub ghilotină” intră foarte multe companii americane.
Principala bătălie nu este cât să fie impozitul, ci câți vor fi cei care îl vor plăti
Următoarea rundă de discuții va trebui să se stabilească o bază de impozitare (propunerea este de minim 15%), dar mai ales numărul companiilor ale căror profituri vor fi impozitate.
Marea Britanie, de exemplu, sprijină propunerea G7, dar vrea să se asigure că sectorul său financiar este scutit de „primul pilon” al reformei privind impozitarea unei cote din profiturile companiilor cu sediul peste mări.
Alte state, cum ar fi Franța, sunt îngrijorate de faptul că gigantul american de comerț electronic Amazon ar putea scăpa de taxe deoarece marja sa de profit nu depășește un prag de 10%, unul dintre indicatorii care ar putea fi utilizați în formula în baza căreia se va stabili care sunt companiile care intră sub incidența impozitului minim global.
Discuțiile mergă către ideea ca cele mai mari 100 de multinaționale din lume să fie vizate de acest impozit, dar țările din G24 – un grup interguvernamental care include țări precum Argentina, Brazilia și India – spun că pe listă ar trebui adăugate mai multe companii.