luni

29 aprilie, 2024

31 octombrie, 2022

Șeful departamentul de taxe din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a coordonat cele mai radicale reforme ale impozitării corporative timp de aproape un deceniu, a avertizat că SUA și Europa riscă să reîncălzească războaiele comerciale ale trecutului și să piardă sute de miliarde de dolari dacă nu readuc în linie dreaptă implementarea acordului global privind impozitul minim, transmite Financial Times.

Aproximativ 136 de țări s-au arătat în favoarea unui acord internațional bazat pe doi piloni, care urmărește să răspundă indignării publice vizavi de lipsa de echitate a impozitării multinaționalelor.

Dar progresele pe ambii piloni ai reformelor au stagnat, în ciuda calculelor OCDE care arată că guvernele ar putea colecta anual peste 150 de miliarde de dolari în taxe suplimentare de la cele mai mari corporații din lume.


„Văd riscuri serioase de implementare a unor măsuri unilaterale, și implicit sancțiuni comerciale, într-un moment în care state aliate, într-un context politic dificil, nu ar vrea să declanșeze războaie comerciale pentru o problemă fiscală”, a comentat Pascal Saint-Amans, care a condus departamentul fiscal al organizației în ultimul deceniu.

(Citiți și: ”Impozitul minim pe profit la nivel global – ce poate aduce nou pentru România?”)

Una dintre măsurile propuse de OCDE, care urmărește să forțeze cele mai mari 100 de multinaționale din lume să declare profituri și să plătească mai multe taxe în țările în care își realizează veniturile, este puțin probabil să obțină suficient sprijin în Senatul SUA pentru a fi implementată înainte de termenul limită impus de organizație, jumătatea anului 2023.

Cu toate acestea, Saint-Amans crede că SUA vor ceva în cele din urmă, riscând altfel ca giganții Bit Tech să se confrunte cu o multitudine de taxe diferite, pentru serviciile digitale, impuse de mai multe țări.

„Alternativa este atât de proastă”, a spus el, adăugând că se aștepta ca astfel de taxe să se extindă dincolo de Big Tech la multinaționale din alte sectoare, cum ar fi industria farmaceutică.


În trecut, SUA a amenințat că va impune sancțiuni țărilor europene care au introdus taxe pentru serviciile digitale.

Cealaltă parte a acordului de anul trecut, care impune un plafon de 15% la cotele efective de impozit pe profit care afectează toate multinaționalele cu venituri de peste 750 de milioane de euro, a stagnat, de asemenea.

UE a încercat la rândul său să introducă impozitul minim, dar aceasta necesită aprobarea unanimă a statelor membre, iar Ungaria și Polonia s-au opus.

Mulți profesioniști în domeniul fiscalității sunt sceptici că acordul va intra în alte coduri juridice naționale fără sprijinul unor jurisdicții importante, cum ar fi SUA și marile economii europene.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: