8 septembrie, 2022

Comisia Europeană întreabă guvernele statelor membre dacă ar sprijini un plan de eliminare a Ungariei din acțiunea UE de a introduce o rată globală minimă a impozitului pe profit de 15%.

Patru oficiali din state membre UE au declarat pentru Politico că oficialii Comisiei au propus statelor membre formula unui acord de ”cooperare consolidată” pe acest subiect, situație în care s-ar anula dreptul de veto al Budapestei asupra inițiativei.

Cum funcționează cooperarea consolidată

Demersurile fiscale, la fel ca cele de securitate și politică externă, ale UE necesită unanimitate pentru a trece prin mecanismul legislativ de la Bruxelles, oferind oricărui stat membru puterea de a le bloca.


Mecanismul cooperării consolidate (anterior utilizat sub denumirea ”cooperare strânsă”) a fost introdus în practica UE prin Tratatul de la Amsterdam – semnat în 1997 și intrat în vigoare în 1999.

Acest mecanism permite țărilor membre care favorizează o anumită măsura (cu condiția să fie minim 9) să meargă mai departe fără unanimitate de decizie în UE.

Comisia ar putea anunța în octombrie cum rezolvă problema veto-ului Ungariei

Dacă Comisia va constata că există sprijin majoritar pentru acest plan, executivul UE ar putea anunța inițiativa de cooperare consolidată înaintea reuniunii din octombrie a miniștrilor de finanțe (Ecofin), a spus unul dintre oficialii citați de Politico.

„Implementarea acordului internațional istoric privind impozitarea minimă rămâne o prioritate ridicată pentru Comisia Europeană. Suntem în contact strâns cu statele membre în vederea realizării acestui obiectiv”, a răspuns un purtător de cuvânt al Comisiei, întrebat despre demersul lansat de Bruxelles.


Veto-ul al Ungariei împotriva cotei de impozitare încurcă instituțiile UE, care au sperat să pună rapid în aplicare inițiativa globală susținută de peste 130 de țări, inclusiv Statele Unite, China, India și Regatul Unit.

Impozitarea echitabilă a marilor companii multinaționale a fost convenită anul trecut la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Pe baza acestui acord, Comisia Europeană a prezentat o propunere care ar trebui să implementeze reforma OCDE la nivelul UE.

Justificările Ungariei

Potrivit propunerii Comisiei, impozitul ar fi impus companiilor cu venituri anuale mai mari de 750 de milioane de euro.

Parlamentul European sprijină propunerea Comisiei. La reuniunea miniștrilor de finanțe ai UE din iunie, propunerea a fost blocată de Ungaria, care a susținut că impozitul minim i-ar putea afecta economia și ar putea pune în pericol locurile de muncă.

Ungaria impune în prezent un impozit pe profit de 9%, printre cele mai mici din UE. Propunerea a fost blocată anterior și de Polonia, dar Varșovia a renunțat la dreptul de veto în timpul negocierilor conduse de președinția franceză a UE din prima jumătate a anului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: