25 mai, 2022

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a recunoscut, marți, că implementarea unui acord global pentru impozitarea multinaționalelor digitale ar putea dura mai mult decât se așteptau experții internaționali, termenul fiind devansat cu cel puțin un an, potrivit Reuters.

Acordul, pe care OCDE sperase să îl semneze la jumătatea acestui an, ar oferi altor țări o cotă mai mare din impozitul pe veniturile marilor grupuri din SUA, cum ar fi Apple și Google.

Acest acord reprezintă primul din cei doi piloni ai celei mai mari revizuiri a regulilor fiscale transfrontaliere din ultima generație. OCDE voia ca ambii piloni să fie implementați în 2023. Revizuirea include și planuri pentru un impozit global minim pe profit de 15% pentru marile multinaționale.


Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann (foto), a declarat într-un panel de la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, că progresul în rezolvarea detaliilor tehnice este mai lent decât era planificat.

„Am stabilit în mod deliberat un calendar foarte ambițios de implementare, pentru a menține presiunea… dar bănuiesc că cel mai probabil vom ajunge să avem o implementare practică efectivă din 2024 încolo”, a spus el.

Între timp, administrația Biden și Uniunea Europeană au dificultăți să adopte o legislație care să pună în aplicare acordul global privind impozitul minim convenit în octombrie anul trecut de aproape 140 de țări.

Cormann a spus că este „în mod evident” în interesul Statelor Unite să se alăture acordului și a spus că este „moderat optimist” că un compromis va fi prezentat în UE pe care toți membrii să îl poată susține.


Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire, a cărui țară deține președinția prin rotație a Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie, a declarat marți că este încrezător că miniștrii de finanțe din UE vor susține în unanimitate impozitul minim global luna viitoare.

Aprobarea de către UE a fost întârziată de obiecțiile Poloniei, care a respins un compromis în aprilie.

De cealaltă parte a Oceanului, aprobarea de către Statele Unite a fost blocată în Congres. Cormann a fost întrebat dacă perspectivele de ratificare din SUA ar fi afectate în cazul în care republicanii, care se opun în linii mari acordului, ar câștiga majorități în Camera Reprezentanților și Senat la alegerile intermediare din noiembrie.

Acordul ar putea fi implementat de alte țări, iar Cormann a susținut că acest lucru ar dezavantaja companiile multinaționale americane.

„Nu îmi pot imagina că orice țară… ar putea lua o decizie care să o pună într-o poziție atât de dezavantajată”, a spus Cormann. „Cred că, indiferent cine are majoritatea în Congres… acest lucru este în mod evident în interesul SUA”.

Congresul ar trebui să aprobe modificări la actualul impozit minim global, de 10,5%, cunoscut sub numele de „GILTI”, ridicând rata la 15% și transformându-l într-un sistem țară cu țară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: