sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 ianuarie, 2013

Premierul Victor Ponta a numit în funcţii guvernamentale o serie de reprezentanţi ai UDMR, după ce liberalii şi conservatorii s-au opus vehement cooptării maghiarilor la guvernare.

Înainte de alegerile parlamentare, liderii USL Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL) au semnat cu şefii UDMR Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely un acord prin care Uniunea Social-Liberală se angaja să-i ia pe maghiari la guvernare, după câştigarea scrutinului.

USL a câştigat alegerile cu o majoritate care îi permite modificarea Constituţiei, iar în negocierile care urmat UDMR a insistat pentru modificarea Articolului 1 al Legii fundamentale, privind caracterul României de stat naţional, unitar şi indivizibil.


Pe fondul discuţiei, liderul PSD, Victor Ponta, a insistat pentru primirea UDMR la guvernare, însă, conservatorul Dan Voiculescu s-a opus vehement cooptării unei UDMR care cerea modificarea Articolului 1 al Constituţiei. Voiculescu şi-a impus voinţa şi în interiorul flacului drept al USL – Alianţa de Centru Dreapta (ACD), liderul liberal Crin Antonescu respingând la rândul său primirea maghiarilor în Guvern.

Astfel, UDMR a rămas în opoziţie, iar Antonescu şi mai ales Voiculescu şi-au închis uşile de negociere cu maghiarii.

Într-un interviu acordat presei ungare, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a folosit cuvinte dure, precizând că împotriva intrării Uniunii la guvernare au fost „liderul liberal, Crin Antonescu, şi tumoarea canceroasă a politicii româneşti, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu”.

În schimb, liderul PSD, Victor Ponta, şi-a lăsat deschisă portiţa de negociere cu UDMR şi a cooptat în Guvern membri ai grupării maghiare.


De asemenea, a lăsat să se înţeleagă că ţinteşte cooptarea de parlamentari ai PP-DD în PSD, în condiţiile în care partidul lui Dan Diaconescu urmează să se destrame pentru că „nu au niciun fel de fir ideologic, nici politic care să-i unească (declaraţia lui Victor Ponta din 13 decembrie 2012)”.

Aritmetica Puterii

În cazul în care PSD ar vrea să guverneze fără PNL, social-democraţii ar putea face 3 paşi relativ simpli:

  • Grupurile parlamentare ale PSD însumează 178 de senatori şi deputaţi (inclusiv cei ai UNPR). Dacă acestora li se alătură cei 27 de parlamentari UDMR, se ajunge la 251.
  • De asemenea, cu cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, care sprijină orice Putere, s-ar ajunge la 269 de parlamentari uniţi în jurul PSD.
  • Până la pragul de 295 de parlamentari necesari învestirii şi susţinerii unui Guvern PSD ar putea între timp să atragă în grupul său senatori şi deputaţi dintre cei 68 pe care îi are PP-DD.

Cei 3 oameni ai UDMR promovaţi de Ponta la guvernare

Premierul Ponta a numit o serie de reprezentanţi ai UDMR în funcţii guvernamentele, prin decizii de prim-ministru, documente care nu necesită promovarea în şedimnţă a Cabinetului:

  • Beatrix Gered, preşedintă interimară a Institutului Naţional de Statistică. Premierul l-a demis, vineri seara, pe Vergil Voineagu de la şefia INS, pentru presupuse greşeli de calcul al PIB făcute de instituţie. În locul lui Voineagu, Ponta a lăsat-o pe vicepreşedinta INS Gered Beatrix la şefia interimară a Institutului. În total, INS are 3 vicepreşedinţi. „‘Nu a intrat UDMR la guvernare şi UDMR nu are nici un fel de legătură cu această numire. Sunt trei vicepreşedinţi la INS, iar singurul dintre aceştia, care era vechi în funcţie şi nu se putea spune că a fost numit de Guvernul Ponta, a fost Gered Beatrix, care întâmplător este susţinută de UDMR, dar este nemţoiacă”, a insistat premierul, vineri, la Antena 3. Gered este cea care, astă-vară, a fost demisă de Ponta din funcţia de vicepreşedinte al INS şi repusă de acesta în funcţie, după două zile. Ea este susţinută în conducerea INS de către UDMR, pentru care a lucrat ca şi contabil. Astă-vară, Ponta s-a declarat nemulţumit de rezultatele recensământului făcut de INS, în condiţiile în care autorităţile nu ştiau exact numărul de alegători carea avea să fie luat în calcul la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.
  • Gyorgy Frunda. Fostul senator UDMR nu a prins un nou mandat de parlamentar la alegerile din 9 decembrie 2012. Astfel, premierul Ponta i-a oferit acestuia un post de consilier. „Am discutat cu el (cu Frunda -n.r.) şi a acceptat. Va fi consilierul meu pe probleme juridice, internaţionale şi de minorităţi”, a spus Ponta, vineri, la Antena 3. Ca senator UDMR, Frunda s-a remarcat ca acerb critic al PDL, al preşedintelui Traian Băsescu şi al Guvernului Boc, în timp ce UDMR era la guvernare cu PDL. De asemenea, el a criticat adesea Agenţiea Naţională de Integritate.
  • Andras Gyorgy Kiraly. El a ocupat funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, în guvernul Ponta I, premierul păstrându-l în funcţie şi în actualul Guvern, pe acelaşi post, deşi UDMR nu a fost primită la guvernare. Kiraly, fost deputat UDMR, se ocupă la Ministerul Educaţiei de problema învăţământului pentru minorităţi, un domeniu sensibil pentru UDMR. Pe fondul unor probleme legate de învăţământul pentru minorităţi, fostul Guvern Ungureanu a fost trântit în Parlament. În aprilie 2012, unul dintre „capetele de acuzare” din moţiunea de cenzură asupra Guvernului Ungureanu era înfiinţarea Facultăţii în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, decisă prin hotărâre de guvern.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: