România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noul șef Renault: „Dacia este un miracol. A venit momentul ca brandul să înflorească”
de Adrian N Ionescu , 31.7.2020
Luca de Meo, noul director general (CEO) al grupului Renault, consideră că proiectul Dacia s-a dovedit un miracol și că nimeni în industrie nu ar putea face atât de mulți bani ca Dacia, la nivelul actual de piață.
„Privită din interior, Dacia arată mai mult ca un miracol. Nimeni din industria auto nu poate aşa de mulți bani la acest nivel al pieței. Este momentul potrivit pentru Dacia să înflorească ca un brand de sine-stătător”, a adăugat Luca de Meo în discursul ţinut cu ocazia prezentării rezultatelor Renault pe Semestrul 1 / 2020.
De altfel, prima filială a grupului Renault vizitată de noul şef al acestuia, la două săptămâni de la numirea sa în funcţie, a fost Dacia Mioveni, o vizită deloc puţin mediatizată. Luca De Meo a mai fost şi la centrul tehnic de la Titu.
Laudele privind Dacia vin în contextul în care, la sfârşitul lunii mai, grupul Renault a anunţat suspendarea proiectelor de creştere a capacităţii de producţie în România şi Maroc, ca parte a unui plan de reducere a costurilor la nivel global.
(Citiți și: „Renault suspendă extinderea uzinei din România, 15.000 de locuri de muncă desființate la nivel global”)
Totodată, Renault a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate din istoria sa, în primul semestru al acestui an.
Renault a raportat o scădere a vânzărilor de 34,9%, până la 1,26 milioane de vehicule şi o pierdere – record de 7,29 miliarde de euro (faţă de un profit de 1,5 mld. euro în aceeași perioadă din 2019), rezultate pe care le-a pus mai ales pe seama crizei globale cauzate de pandemia de coronavirus.
Luca De Meo sugerează, totuşi, că plănuiește o strategie îmbunătățită pentru ca brandul Dacia să devină și mai puternic.
Cifra de afaceri a Automobile Dacia a scăzut cu 2,1% în 2019 faţă de 2018, până la 5,2 miliarde de euro, iar profitul cu 13,5%, până la 140 milioane de euro, chiar dacă producţia de maţini a Dacia a continuat să urce în 2019, cu 4,2%, până la cel mai mare nivel de aproape 350.000 de unităţi.
Renault îşi propusese anul trecut să extindă fabrica de la Mioveni pentru a urca producţia la 400.000 de unităţi, dar deja din februarie oprise investiţiile de circa 100 de milioane de euro plănuite în acest scop.
La începutul lui martie, totuşi, Dacia-Renault şi-a prezentat „showcar-ul” Dacia Spring, „care prefigurează primul model 100% electric al mărcii” şi care va intra în producţie de serie în 2021, potrivit unui comunicat de atunci al companiei.