Într-o premieră mondială, Noua Zeelandă se pregătește să introducă o schemă care va impune fermierilor să plătească pentru emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură, inclusiv metanul emis de sistemul digestiv al vacilor și protoxidul de azot din urina animalelor.
Prim-ministrul, Jacinda Ardern (foto), și trei dintre miniștrii săi, au susținut marți dimineață o conferință de presă într-o fermă din Insula de Nord, unde au anunțat planul guvernului de a impune costuri ”agriculturii climatice”, anunță The Guardian.
Emisiile de gaze cu efect de seră ale celor 6,3 milioane de vaci din Noua Zeelandă sunt printre cele mai mari probleme de mediu ale țării.
Planul guvernului include impozitarea metanului emis de animale, cât și a protoxidului de azot emis în mare parte din urina bogată în îngrășăminte – care împreună contribuie la aproximativ jumătate din producția totală de emisii de gaze cu efect de seră din Noua Zeelandă.
Taxa va fi actualizată periodic
Conform planului propus, până în 2025, fermierii care ating un anumit prag de dimensiune al efectivului de animale și unul de utilizare a îngrășămintelor, vor fi obligați să plătească o taxă pe care guvernul o va actualiza periodic, la inițiativa Comisiei pentru schimbări climatice și fermelor.
Prețul va fi influențat de progresul țării în îndeplinirea promisiunii sale internaționale de a reduce metanul cu 10% până în 2030, față de nivelurile din 2017.
Toate veniturile din taxă vor fi direcționate către noi tehnologii, cercetare și plăți de stimulare către fermierii care adoptă practici ecologice. Proiectul de lege va fi lansat în consultare la începutul anului 2023.
Grupurile de fermieri vor avea până la jumătatea lunii noiembrie 2022 să facă propuneri asupra planului guvernamental, unele dintre acestea anunțând deja că speră ca fermierii să fie și recompensați pentru captarea de emisii.
„Dacă fermierii trebuie să se confrunte cu un preț pentru emisiile lor agricole începând cu 2025, atunci este vital să obțină recunoașterea corespunzătoare pentru captarea care are loc în fermele lor. Fermierii de oi și vită din Noua Zeelandă au pe terenurile lor mai mult de 1,4 milioane de hectare de pădure nativă, care absoarbe carbon. Este deci corect ca acest lucru să fie recunoscut în mod corespunzător, în orice cadru, din prima zi.””, a declarat Andrew Morrison, președintele Beef+Lamb New Zealand.
***