miercuri

17 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2021

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat marți că UE va impune ”în următorii 3 ani” o taxă vamală pe carbon pentru anumite produse provenite din state terțe – potrivit agenției EFE citată de Agerpres.
O atare măsură ar elimina riscul relocărilor de emisii de carbon prin relocarea producției către state cu o legislație mai permisivă din punct de vedere al emisiilor.

Ea a amintit că în UE funcţionează din anul 2005 o piaţă de tranzacţionare a emisiilor de CO2 în cadrul căreia circa 11.000 de fabrici şi 500 de companii aeriene trebuie să plătească pentru fiecare tonă de CO2 emisă peste un anumit prag, iar Comisia Europeană doreşte să extindă această taxare a emisiilor de CO2 pentru a cuprinde de asemenea taxarea emisiilor de carbon rezultate din încălzirea clădirilor şi din transporturile rutiere.

În prezent preţul pe care trebuie să-l plătească respectivele companii pe piaţa europeană este de circa 60 de euro tona de CO2. Comisia Europeană le-a propus statelor membre ale UE şi Parlamentului European crearea unui sistem de taxare a carbonului pentru anumite produse importate din state terţe.

(Citiți și:Țintele de la Glasgow – Planul B al marilor puteri occidentale: promisiuni și presiuni pe India, Brazilia și China”)


”Acesta se va aplica iniţial unui număr limitat de produse care prezintă un risc ridicat de relocare a emisiilor de carbon (situaţia în care companiile îşi transferă producţia către ţări cu limite ale emisiilor de carbon mai puţin stricte n.red), precum ciment, fier, oţel, aluminiu, îngrăşăminte sau electricitate”, a preciza şefa Comisiei Europene, care a cerut comunităţii internaţionale să creeze mecanisme de taxare a emisiilor de CO2.

Acest mecanism mai are nevoie de timp până când să vdevină, dar este un instrument pe care UE îl va folosi pentru a exercita presiuni asupra comunităţii internaţionale astfel încât aceasta să taxeze emisiile de gaze cu efect de seră. Von der Leyen a semnalat că acest mecanism va fi testat timp de trei ani înainte de a se începe aplicarea lui şi va fi extins gradual. 

Marile puteri economice occidentale fac presiuni și promit sprijin financiar către marile economii care nu-și asumă ținta de 1,5 grade Celsius ca diferență maximă față de perioada pre-industrială.
China, India, Brazilia și Mexicul sunt printre țările vizate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: