miercuri

10 iulie, 2024

14 iunie, 2021

referendum elveția monitorizare antitero extinsăPeste 58% din alegători au votat, la referendumul organizat duminică în Elveția, o reglementare ce permite monitorizarea antitero extinsă, însă elvețienii au respins reducerea emisiilor de carbon până în 2030.

Monitorizare antitero extinsă

Legea privind măsurile poliţieneşti de combatere a terorismului ce împuterniceşte poliţia să acţioneze mai uşor în mod preventiv în cazul unui „potenţial terorist”, o reglementare ce extinde monitorizarea antiteroristă, a obținut susținerea necesară pentru a intra în vigoare.

Cu ajutorul legii ce permite monitorizarea  antitero extinsă, poliţia elveţiană îi va putea monitoriza mai bine pe „potențialii teroriști”, le va limita deplasările şi îi va forţa să participe la interviuri, începând de la vârsta de 12 ani.


De la vârsta de 15 ani, persoanele pot fi plasate în arest la domiciliu timp de nouă luni, cu aprobare instanţei, mai scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Oponenţii de stânga ai legii consideră că aceste noi măsuri privind monitorizarea antitero extinsă nu respectă drepturile fundamentale şi pe cele ale omului.

ONU, mai mulţi experţi juridici şi apărători ai drepturilor omului au avertizat în legătură cu pericolele ce pot fi generate de aplicarea noilor prevederi legale.

Chiar dacă Elveţia a fost ocolită de atacurile jihadiste care au afectat alte ţări europene, ameninţarea rămâne „ridicată”, conform autorităţilor, care au susţinut că „în 2020 au avut loc două atacuri cu cuţit, motivate probabil terorist”, la Morges şi Lugano.

Taxa pe biletul de avion și alte măsuri de reducere a emisiilor CO2, respinse


Pe de altă parte, elveţienii chemaţi la urne nu au validat legea ce vizează reducerea emisiilor de CO2 până în 2030.

Legea prevedea, în special, o creştere a impozitului pe păcură şi gaze naturale, precum şi introducerea unei taxe pe biletele de avion pentru zborurile de pe aeroporturile din Elveţia.

Un alt text supus la vot, legea COVID, care conferea guvernului puteri suplimentare pentru a combate epidemia şi a atenua efectele acesteia asupra societăţii şi a economiei, a obţinut sprijinul a 59% din elveţieni.

(Citiți și: „Liderii europeni nu par dispuși să renunțe la puterile suplimentare obținute în pandemie – analiză CNN”)

Interzicerea pesticidelor, respinsă

Interzicerea pesticidelor în termen de zece ani, precum şi orice import de alimente produse în străinătate cu ajutorul lor sau care le conţine, a fost respinsă cu aproape 63%, potrivit primelor rezultate oficiale.

O altă iniţiativă – respinsă cu peste 63% – prevedea ca subvenţiile pentru fermieri să fie plătite numai fermelor care nu folosesc pesticide, interzic utilizarea preventivă sau regulată a antibioticelor şi sunt capabile să îşi hrănească animalele cu furajele pe care le produc.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: