Companiile aeronautice din România sunt pe cale să se angajeze într-un parteneriat pentru construcția unui avion de luptă 100% românesc, pornind de la singurul de până acum, IAR 99 Șoim, folosit la antrenamente, potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru, care a vizitat, vineri, fabrica Avioane Craiova (AVIO), care a produs „Șoimul” până în 2008.
„În perioada următoare va fi semnat un cluster între principalele companii care lucrează în domeniul aeronauticii. (…) Vrem să susținem un astfel de demers, astfel încât toate aceste companii să poată veni cu un cu proiect de țară”, a spus Florin Spătaru, citat de Digi24, atunci când a fost întrebat de presă despre producţia unui avion de luptă 100% românesc.
Florin Spătaru a vorbit prima oară despre un astfel de proiect ambițios, al unui avion sută la sută produs în România, în luna februarie, când a fost la Aerostar Bacău (ARS). La București, lângă Aeroportul Bănească funcționează, a treia companie aeronautică românească, Romaero (RORX). La Ghimbav (Brașov), IAR (IARV) face elicoptere împreună cu Eurocopter.
Acum, Avioane Craiova (AVIO), are în derulare un contract în valoare de 275 milioane de lei, fără TVA, cu Ministerul Apărării Naţionale, pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99, care vor fi folosite pentru pregătirea piloţilor care vor zbura ulterior pe aparate F-16 Fighting Falcon. Deja 4 avioane sunt în diferite stadii de lucru de modernizare, potrivit conducerii companiei, citată de Agerpres.
Speranța – punctul de pornire: IAR 99 Șoim
„Industria aeronautică românească are un viitor! Putem dezvolta capabilităţi pentru industria aeronautică și să devenim un jucător important la nivel european şi la nivel regional”, a spus Florin Spătaru, citat de Digi24.
Ministrul a urcat la bordul unui avion IAR-99 Șoim „modernizat în 2003 pentru (antrenament pe) MiG. Acum facem trecerea la F-16 și va fi nevoie de ceva asemănător cu F-16”, explicat pilotul avionului.
„Acest Șoim, care e la îndemână – avem carcasa, avem documentația întocmită – și împreună cu ceilalți furnizori să facem un proiect românesc pe care să-l lansăm către MApN și către piețele regionale”, își propune ministrul Economiei.
Este, însă, „nevoie de timp și de bani ca să putem face lucrul ăsta”, a recunoscut oficialul român.
„Vrem să ştim care e situaţia contractelor pe care le avem, care e situaţia forţei de muncă şi cum putem să dezvoltăm un plan împreună pentru a atrage contracte şi pentru a debloca anumite proiecte care la un moment dat nu au fost finalizate”, spune Florin Spătaru, citat de Agerpres.
La Avioane Craiova „avem o fabrică funcţională şi trebuie să continuăm să facem investiţii, să putem asigura modernizarea flotei pe care o avem, împreună cu ceilalţi contractori privaţi, şi să dezvoltăm această capabilitate foarte importantă pentru securitatea naţională, pentru industria aeronautică din România”, a mai spus ministrul Florin Spătaru.
***
Un răspuns
Guvernul vrea să lase copiilor noștri o țară mai bună, dar nu se gândește să lase viitorului copii mai buni pentru țară noastră. Valabil și pentru planetă. De ce investesc pentru arme și pentre educație, nu? Arma seamănă moarte, educația, viața demnă, frumoasă și lungă. De ce armele au parte de interes și spitalele, nu? Întrebări retorice… În „Grădină Maicii Domnului în curând va rămână singură, Maica Domnului! Romanii pleacă sau mor. De sărăcie și bătrânețe. Nu vrea să-l mai citez pe Tuțea….Punct.