15 mai, 2020

Drona Elbit Hermes

Compania israeliană Elbit Systems a anunțat vineri că, împreună cu Avioane Craiova și Romaero, a semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naționale din România (MApN).

Memorandumul de Înțelegere prevede ca firmele românești să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanță și reparații precum și de managementul de program.

Companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în țară de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX și Hermes 450 și până la diferitele configurații ale Hermes 900.


Gama UAS conține de la mini-drone portabile, ce pot fi operate de către soldați, la drone tactice versatile, până la UAS-uri și soluții maritime de rază lungă. Având zeci de ani de experiență dovedită operațional, sistemele companiei sunt în serviciul mai multor forțe armate și de securitate din întreaga lume și sunt principala flotă UAS a Armatei Israeliene.

Elbit Systems operează în România de 27 de ani, fiind un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală către care a facut transfer de tehnologie.

A participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale).

Pentru contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, Elbit Systems, în calitate de acționar unic a pus bazele a patru unități de producție românești:

  • Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.
  • A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă
  • Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)
  • Elmet Măgurele – Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.

Elad Aharonson, Vice Președinte Executiv și Manager General al Elbit Systems ISTAR Division, a declarat: “Avem o colaborare îndelungată cu România în diverse proiecte și domenii de peste 27 de ani. Suntem mândri să cooperăm cu Avioane Craiova și Romaero pentru a facilita transferul tehnologiilor UAS în România și pentru a crea locuri de muncă. Scopul nostru este să putem oferi Armatei Române o solutie completă și avansată de UAS care se află în acest moment la cel mai înalt nivel international”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: