marți

19 martie, 2024

31 ianuarie, 2023

Cele mai importante bănci centrale din lume, respectiv Rezerva Federală (Fed) din SUA și Banca Centrală Europeană (BCE) din zona euro, urmează să majoreze dobânzile-cheie de politică monetară, săptămâna aceasta, la cele mai înalte niveluri de după criza financiară din 2008-2009, stârnind anxietate în rândul unor investitori că evoluția exuberantă a piețelor de obligațiuni din această lună subestimează dovezile unei inflații persistente, transmite Financial Times.

Prețurile obligațiunilor au consemnat o revenire rapidă de la începutul anului, după vânzările istorice de anul trecut, deoarece piețele pariază pe o încetinire a creșterilor de dobânzi și, în cazul Fed, chiar pe o inversare a tendinței. Dar unii investitori au îndoieli.

„Cred că este doar o chestiune de trezire a pieței la ceea ce este cu adevărat mediul macro, spre deosebire de ceea ce speră ei să fie”, a comentat Monica Erickson, de la DoubleLine Capital, adăugând că va fi foarte dificil ca Fed să reducă inflația la obiectivul de 2% fără a cauza o recesiune.


Maureen O’Connor, de la Wells Fargo, crede că „piețele se comportă ca și cum nu ar urma o recesiune”, cu toate că majoritatea economiștilor prognozează o contracție a activității economice.

Exuberanța piețelor

Fed, BCE și Banca Angliei au ședință de politică monetară săptămâna aceasta. Investitorii se așteaptă ca Fed să încetinească ritmul înăspririi sale monetare la 0,25 puncte procentuale, ridicând ratele la cel mai înalt nivel din septembrie 2007. De asemenea, se preconizează că BoE și BCE vor ridica ratele cu jumătate de punct procentual, până la cele mai ridicate niveluri din toamna anului 2008, când Lehman Brothers a intrat faliment.

Există tot mai multe indicii că presiunile de bază asupra prețurilor se mențin persistente în fața acestor creșteri rapide și coordonate la nivel global ale dobânzilor, iar decalajul dintre așteptările investitorilor și datele economice se mărește.

Măsurătorile din piață sugerează că traderii se așteaptă ca obiectivul de 2% să fie atins în curând, cu toate că inflația se menține încă de 6,5% în SUA și la 9,2% în zona euro. Inflația de bază – care omite costurile volatile pentru alimente și energie și este urmărită îndeaproape de către bancherii centrali – rămâne, la rândul său, puternică.

Pesimismul consumatorilor și companiilor


Consumatorii și întreprinderile din majoritatea economiilor avansate se așteaptă ca inflația să rămână mai mare decât țintele băncilor centrale pe termen mediu, în ciuda scăderilor recente, arată sondajele.

„Așteptările inflaționiste pot fi o profeție care se auto-împlinește, deoarece așteptările mai mari declanșează condițiile inflaționiste care sunt preconizate”, a declarat Nathan Sheets, economist șef la banca americană Citigroup. Preocuparea băncilor centrale a fost „a se asigura că așteptările inflaționiste nu cresc din acest punct”.

Jennifer McKeown, economist la capital Economics, a precizat că „așteptările inflaționiste sunt încă mult mai mari decât nivelurile lor de dinainte de pandemie și peste nivelurile care ar fi în concordanță cu țintele de inflație de 2% ale băncilor centrale”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: