vineri

19 iulie, 2024

12 ianuarie, 2023

Criza costului vieții – marea provocare a Uniunii Europene – atinge și România:
dacă în octombrie, aproape 40% din angajați se bucurau de o creșterea salarială real pozitivă (mai mare decât inflația), avansul inflației a redus drastic procentul în noiembrie: așa încât veniturile a doar 19,5% dintre salariații din România crescuseră ceva mai repede decât prețurile, potrivit calculelor CursdeGuvernare pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Salariul mediu net din România a crescut în noiembrie 2022 cu 13,6% față de aceeași lună a anului precedent, până la 4.141 de lei. Cum inflația din aceeași perioadă a fost de aproape 17%, reiese că salariul mediu real de la nivel național a înregistrat o dinamică negativă, de -3,2%.

Evoluția vine după ce în octombrie salariul mediu net crescuse cu 13,1%, cu 2,2% sub nivelul inflației. Temperarea relativă a inflației din octombrie a făcut ca procentul românilor a căror salarii au avut o dinamică reală pozitivă să urce la 38,9%.

Cine a bătut inflația. Creșterile salariilor pe sectoare și lupta lor cu inflația


Zone întregi ale economiei nu au reușit să facă față avansului prețurilor.

(Citiți și: ”Analiză: Cum au afectat 3 ani de crize bugetele familiilor din România”)

De exemplu, cei 818 mii de angajați din comerț câștigau în noiembrie cu 1,4% mai puțin decât în 2021 dacă ținem seamă de evoluția salariului, dar și de inflație.

Lor li se mai adaugă cei 437,2 mii de angajați din construcții cu creșteri salariale reale negative, de -5,2% sau cei 304 mii de angajați care desfășoară activități de servicii administrative și suport (închirieri și leasing, agenții de plasare a forței de muncă, agenții turistice, activități de peisagistică etc) – a căror venituri reale au înregistrat o scădere de 5,3%.

De partea cealaltă, ramurile care angajează cei mai mulți salariați a căror venituri au reușit să țină pasul cu prețurile au fost HoReCa. Salariile reale ale celor 228,4 mii de angajați din industria ospitalității au crescut cu 3,6% în perioada noiembrie 2021-noiembrie 2022.


În graficul de mai jos se regăsește topul sectoarelor cu cele mai negative dinamici ale câștigului salarial real în perioada analizată, precum și numărul mediu de angajați care activează în fiecare ramură în parte: cât a mușcat inflația din creșterile salariale

Angajații din industria alimentară se remarcă prin prisma faptului că sunt pe primul loc din punct de vedere al avansului salariului real, de 22,2% în perioada analizată. Veniturile nete ale acestora au înregistrat creșteri semnificative în urma introducerii unor facilități fiscale (scutirea de la plata impozitului pe venit, a CASS, reducerea CAS cu 3,75% și introducerea salariului minim brut de bază de 3.000) a căror efecte au început să se resimtă puternic din această vară.
De o situație similară au beneficiat și angajații din agricultură.

(Citiți și: ”Analiză / Lupta cu bestia inflației: Vestul o va câștiga peste 2 ani. Estul … . Iar România…”)

Și cei 160,1 mii de angajați din industria fabricării autovehiculelor de transport s-au bucurat de câștiguri salariale reale pozitive, respectiv de o creștere de 4,2% a veniturilor după ce eliminăm efectele inflației.

Mai puțin de jumătate din angajații din industria prelucrătoare din România au avut însă câștiguri salariale real pozitive în perioada analizată.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: