miercuri

17 aprilie, 2024

30 septembrie, 2021

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012, anunță Politico. Pedeapasa urmează să fie ispăşită în arest la domiciliu, sub supraveghere electronic, a anunţat joi instanța.

Decizia instanței poate fi atacată de fostul președinte al Franței.

Decizia a venit la şapte luni după ce Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă.


Tribunalul a considerat că Sarkozy, şef al statului între 2007 şi 2012, a beneficiat de pe urma unui sistem dublu de contabilitate creat pentru a putea eluda limitele de cheltuieli de campanie impuse de legea franceză. Potrivit acuzării, campania electorală a lui Sarkozy din 2012 a costat cel puţin 42,8 milioane de euro, aproape dublu faţă de plafonul legal de la acea vreme.

Nicolas Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat în primă instanţă, în luna martie, la trei ani de închisoare, dintre care doi cu executare şi unul de arest la domiciliu, pentru corupţie şi trafic de influenţă.

Spre deosebire de ceilalţi 13 inculpaţi în dosar – cadre din cadrul campaniei electorale – şi de societatea Bygmalion, care a organizat mitingurile electorale, Nicolas Sarkozy nu a fost acuzat cu privire la un sistem al dublei facturări, pus la punct cu scopul de a masca o ”explozie” a cheltuielilor de campanie.

O problemă centrală rămâne, însă, în suspans, a recunoscut procurorul Vanessa Perrée – ”Cine a ordonat sistemul? Nu avem suficiente elemente pentru a demonstra acest lucru”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: