miercuri

24 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2020

La Paris începe luni procesul în care fostul președinte francez Nicolas Sarkozy  este acuzat de corupție și de interferență în actul de justiție. Sarkozy este acuzat că, în 2014, a încercat să obțină de la un înalt oficial al Curții de Casație, prin intermediul avocatului său, date secrete dintr-o anchetă în derulare.

Avocatul fostului președinte, Thierry Herzog, este și el acuzat în dosar. Dacă instanța îi va găsi vinovați, cei doi riscă pedepse de până la 10 ani închisoare. Cel de-al treilea acuzat în dosar este Gilbert Azibert, fost avocat general al Curții de Casație.

Procesul de la Paris, scrie DPA, este planificat să se încheie până la data de 10 decembrie, fiind considerat fără precedent în istoria modernă a Franței- ar fi pentru prima dată când un fost președinte apare în fața instanței într-un dosar de asemenea gravitate.


Și predecesorul lui Sarkozy, fostul președinte Jacques Chirac, a fost condamnat de o instanță franceză (doi ani cu suspendare pentru delapidare, acuzațiile referindu-se la perioada în care Chirac a fost primar al Parisului), dar acesta nu a apărut în fața instanței din cauza problemelor de sănătate.

Este posibil ca procesul să înceapă cu o amânare, scrie presa franceză, din cauză că Gilbert Azibert, 73 de ani, a solicitat să fie scutit de proces din cauza problemelor sale de sănătate.

Cazul care are programate luni primele audieri privește acuzația că Nicolas Sarkozy a încercat să îl mituiască pe Gilbert Azibert cu un post important în Monaco în schimbul furnizării de date din ancheta care privea nereguli financiare descoperite în campania electorală a președintelui.

Acuzația are la bază înregistrări ale unor convorbiri telefonice purtate de Nicolas Sarkozy cu avocatul său, Thierry Herzog. Fostul președinte cere instanței să constate că interceptările au fost ilegale.


Nicolas Sarkozy a fost președinte al Franței între 2007 și 2012. În vârstă de 65 de ani, el are popularitate în rândurile conservatorilor, care îl percep drept un apărător al libertăților civile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: