vineri

31 mai, 2024

6 ianuarie, 2022

În martie vor fi lansate apelurile pentru finanțarea de proiecte de construcție a unor capacităţi noi de producție de energie electrică, a promis miercuri seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unităţi noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie (a preţului, n.r.) pe piaţă. (…) Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere”, a afirmat ministrul Energiei, la Digi24, citat de Agerpres.

În fapt, în 30 de ani nu s-a realizat decât centrala electrică pe gaze de la Brazi a OMV Petrom (SNP), cu o capacitate de 850 MW, dată în funcțiune în 2012. S-au realizat parcuri eoliene și fotovoltaice de 4.561 MW, datorită unui regim preferențial pentru investiții în vigoare câțiva ani.


Virgil Popescu a invocat Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede finanţări de 1,6 miliarde de euro în energie. Acești bani sunt însă destimați nu numai producției de electricitate. Mai mult, ca să fie accesați trebuie făcute la timp mai multe reforme.

Ministrul a pomenit și banii „foarte mulţi” alocaţi prin Fondul de Modernizare, peste 10 miliarde de euro.

Deocamdată, din Fondul de modernizare s-a aprobat doar finanțarea liniilor de înaltă tensiune pentru deblocarea energetică a Dobrogei, pentru noi capacități regenerabile.

Și au mai fost trimise spre aprobarea Băncii Europene de Investiții proiectele fotovoltaice ale Complexului Energetic Oltenia (în insolvență de facto).

Memento PNRR energie


Ministrul Energiei a amintit detaliile celor 1,6 miliarde de euro energie din PNRR:

 • „Vrem să dăm drumul, în martie, la 950 de megawaţi – concursul de proiecte pentru solar şi eolian, sunt 460 de milioane de euro.
 • „Apoi avem reţea de distribuţie de gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar 400 de milioane,
 • „avem producţie de hidrogen, producţie de baterii,
  • încurajarea celor care vor să producă panouri solare pentru că o să fie foarte multe investiţii în energie regenerabilă, în fotovoltaică şi atunci vrem să ajutăm firmele cu ajutor de stat să vină să producă aici panouri solare, de ce să importăm?
 • „Avem foarte mulţi bani şi vom da drumul anul acesta la toate call-urile de proiecte”, a mai spus ministrul Energiei.

Mecanismul încurajării prosumatorilor de electricitate

Cât priveşte prosumatorii (micii producători individuali care au nevoie să li se preia electricitatea excedentară), Virgil Popescu a amintit că a fost majorată, de la 100 de kilowaţi la 200 de kilowaţi, limita până la care cei interesaţi pot deveni prosumatori.

Ministrul energiei se așteaptă ca, în următorul an, foarte mulţi români, atât persoane fizice cât şi juridice, să devină prosumatori.

Aceştia ar putea beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice.

„Am reuşit la finalul anului trecut, pe Ordonanţa care transpunea Directiva 944 a energiei electrice, să aducem nişte modificări în plus la legea energiei electrice. Prosumatorii să poată beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice”, a spus ministrul Energiei.

Virgil Popescu explică:

 • „Dacă eu produc de exemplu 10 kilowaţi pe zi în timpul verii şi consum doar cinci kilowaţi în acea zi în timpul verii, diferenţa de 5 kilowaţi nu mi-o plăteşte mie furnizorul la un preţ indiferent la care mă înţeleg eu cu el, până acum se plătea la preţul anului trecut, deci foarte puţin, ci rămâne în contul meu la furnizor. Furnizorul se foloseşte de ea.
 • Când vine perioada în care eu produc 3 kilowaţi pentru că nu mai e soare afară şi consum 7 kilowaţi, acei 4 kilowaţi se scad din soldul pe care îl am la furnizor.
 • Se va ţine cont pe o perioadă de doi ani de zile, acest sold va rămâne în cont la furnizor, se face regularizare.
 • Înseamnă că practic eu pot să beneficiez de energia mea indiferent de fluctuaţia de preţ în cursul unui an.
 • Aş putea să dimensionez panourile fotovoltaice pe care le pun pe casă în funcţie de consumul pe care îl am în timpul unui an, să îmi fac un calcul în aşa fel încât practic să folosesc sistemul de distribuţie ca pe o baterie imensă şi să pot lua din ea şi să bag în ea.

„În următorul an vom avea foarte mulţi români, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, care vor deveni prosumatori şi am mărit inclusiv limita, conform directivei europene, până la care poţi să devii prosumer, de la 100 de kilowaţi la 200 de kilowaţi.

„Va fi o plajă foarte foarte mare. Iar beneficiul distribuitorilor este întărirea reţelei şi scăderea pierderilor de reţea”, a mai spus ministrul Energiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: