marți

19 martie, 2024

16 martie, 2023

Fermele de panourile solare, amplasarea de eoliene, producția de hidrogen verde și amplasarea de pompe de căldură sunt câteva dintre tehnologiile care vor beneficia în curând de proceduri simplificate de autorizare.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat joi așa-numitul Net-Zero Industry Act, propunere de regulament menit să stimuleze dezvoltarea industriilor europene bazate pe tehnologii ”curate”.

„Totul este despre viteză, viteză și facilitare”, a spus Ursula von der Leyen, lansând un apel către Parlamentul European și către statele membre să aprobe cât mai rapid proiectul.


Propunerile anunțate joi, combinate cu Chips Act și cu slăbirea (temporară) cadrului privind subvențiile, marchează o nouă eră pentru economia UE. Una în care statele încep să joace un rol semnificativ în economiile naționale.

Nuclearul, cu jumătate de picior înăuntru

Franța s-a luptat din greu pentru ca centralele nucleare să fie incluse în lista tehnologiilor strategice ”net-zero” care beneficiază de proceduri simplificate de autorizare. A câștigat parțial această bătălie, nu neapărat în beneficiu propriu.

O versiune anterioară a propunerii enumera energia nucleară drept una dintre acele tehnologii de mare prioritate. După reacții puternice ale unor comisari, inclusiv Frans Timmermans și Margrethe Vestager, textul oficial a fost modificat.

Textul final este ambiguu în ceea ce privește energia nucleară. Aceasta nu este inclusă în listă de „tehnologii strategice net-zero” – detaliate într-o anexă a propunerii legislative – care pot beneficia de autorizare mai rapidă și acces mai ușor la finanțare.


Dar în textul propriu zis, o definiție oficială a tehnologiilor net-zero include „tehnologiile avansate pentru a produce energie din procese nucleare cu deșeuri minime din ciclul combustibilului” și „reactoarele modulare mici”.

Reactoarele modulare mici sunt fabricate după o tehnologie în curs de dezvoltare, patentele fiind deținute de companii americane.

România și Polonia sunt primele state UE care colaborează cu companii americane pentru instalarea acestor reactoare modulare. România are însă în plan și dezvoltarea capacității clasice de la Cernavodă.

Ținte pentru producție locală UE

Elaborată în timp record, propunerea de regulament încearcă și să contracareze subvențiile pentru investiții ecologice oferite de China și SUA. UE se teme că acestea ar putea genera relocarea unor afaceri către jurisdicții fiscale mai favorabile.

Pentru a contracara această amenințare, proiectul stabilește ținte ale producției locale, în UE, pentru orizontul 2030. Proiectul îndeamnă țările să acceseze un set comun de politici – de la autorizare, subvenții și până la achiziții – pentru a îndeplini aceste ținte.

(Citiți și: ”Cum să nu ratăm a doua tranziție”)

În ceea ce privește achizițiile, Comisia evită prevederi deschis protecționiste, de tipul ”Buy American” promovat de Washington, dar introduce noi cerințe pentru autoritățile publice. Aceste autorități sunt îndemnate să ia în considerare „securitatea aprovizionării” când organizează licitații publice.

Implicații bugetare

Proiectul Comisiei instituie o ”Platformă Net-Zero Europe”, care ar urma să fie finanțată din bugetul multianual cu 5,13 milioane euro în următorii 5 ani.

Pentru cercetări, analize de date, monitorizarea inițiativei și a evoluțiilor pieței, precum și pentru a obține date actualizate privind lanțurile de aprovizionare cu tehnologie net zero este alocat un buget de 720.000 euro.

(Citiți și: ”Ursula von der Leyen la Washington: Încep negocieri pentru accesul UE la subvențiile verzi americane”)

Propunerea vizează și înființarea de ” Academii ale Industriei Net-Zero” cu finanțare de început de 3 milioane euro, din bugetul inițiativei comune Hidrogen curat, și alte 2,5 milioane euro din bugetul Programului pentru piața unică, pilonul IMM.

UE pleacă în cursă cu 8 ani întârziere

Inițiativa UE, dar și cea a SUA, sunt sunt de fapt inspirate de Beijing, scrie Politico.

Strategia lui Xi Jinping – „Made in China 2025” – a enumerat aceleași sectoare strategice pe care Occidentul se concentrează acum, de la microcipuri la energie regenerabilă și mașini electrice.

Când Xi Jinping a lansat planul în urmă cu opt ani, politicienii din SUA și UE l-au ridiculizat mai întâi, apoi l-au condamnat ca fiind intervenționist și profund viciat. Acum îi copiază strategia – dar numai după ce au oferit Chinei un avans de aproape un deceniu.

Iar poza de moment arată:

Fost comisar european german critică planurile europene actuale

„Această direcție este destul de periculoasă. Nu mai vorbim de piață unică, vedem o economie planificată din ce în ce mai mult: o economie centralizată, planificată”, spune Günther Oettinger, fost comisar european german.

(Citiți și: ”Interviu Frank Umbach / Dacă nu ne vom asigura măcar o treime din materiile prime critice, UE va fi șantajată”)

Günther Oettinger, și alții, se întreabă ce s-a întâmplat cu vremea când, nu cu mult timp în urmă, UE promova constant și excusiv idealurile pieței libere în interiorul și în afara granițelor sale.

„Europa a fost întotdeauna despre piața unică, despre investiții private, despre concurență și competitivitate”, amintește fostul comisar german.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: