marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2022

Statele Unite şi aliaţii săi sunt pregătiţi să discute cu Rusia în cadrul negocierilor pe tema Ucrainei despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune, a declarat sâmbătă un înalt reprezentant din administraţia americană, sub protecţia anonimatului, potrivit Agerpres.

Sursa Reuters a preizat că SUA nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfăşurării de trupe americane sau despre poziţionarea forţelor americane în ţările NATO în regiune.

Luni vor începe o serie crucială de negocieri la Geneva. Negocierile, urmate de alte sesiuni la Bruxelles şi Viena, au ca scop evitarea unei crize militare.


Preşedintele rus Vladimir Putin a comasat zeci de mii de militari de-a lungul graniţei cu Ucraina, generând temeri potrivit cărora ar pregăti o invazie. Liderul de la Kremlin vrea să se pună capăt extinderii către est a NATO şi vrea garanţii de securitate, cereri pe care SUA le consideră inacceptabile.

Rusia afirmă că se simte ameninţată de perspectiva ca SUA să desfăşoare un sistem ofensiv de rachete în Ucraina, în pofida faptului că preşedintele american Joe Biden l-a asigurat pe Putin că nu intenţionează să facă acest lucru, scrie Reuters. “Prin urmare acesta este un domeniu unde putem ajunge la o înţelegere dacă Rusia este dispusă să-şi ia acelaşi angajament”, a declarat înalta oficialitate americană.

Oficialul american a mai declarat că Washingtonul este deschis la o discuţie mai amplă asupra desfăşurării de rachete în regiune, după ce administraţia preşedintelui Donald Trump s-a retras în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF), după ce a acuzat Moscova că încalcă acel acord încheiat în 1987.

El a atras totodată atenţia că un domeniu asupra căruia SUA nu sunt dispuse să cedeze este o posibilă apropiere a Ucrainei de NATO, deoarece “Rusia nu poate decide cine este sau nu aliatul altor ţări”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: