joi

18 aprilie, 2024

6 ianuarie, 2022

Uniunea Europeană începe să își exprime nemulțumirea că este lăsată în afara discuțiilor SUA – Rusia.

Într-o conferință de presă de miercuri, în cadrul unei vizite de două zile în Ucraina, Înaltul Reprezentant UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că „nu mai suntem în vremurile Yaltei”. Este o referire la orașul din Crimeea, acolo unde SUA, Rusia și Marea Britanie și-au împărțit sferele de influență după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Washingtonul conduce discuții pentru dezamorsarea tensiunilor cu Moscova după ce Rusia a mutat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina și cere garanții din partea NATO cu privire la desfășurarea armelor sale și cu privire la extinderea spre est.


Politico transmite că ministrul de Externe Dmytri Kuleba a folosit conferința de presă cu Borrell pentru a reitera faptul că „Rusia nu are dreptul de a decide” cu privire la viitorul Ucrainei.

Pledoaria lui Josep Borell

Deși există o serie de întâlniri privind amenințarea Rusiei la adresa Ucrainei în următoarele zile și săptămâni – inclusiv un Consiliu NATO-Rusia și discuții în cadrul OSCE – UE dorește să fie pe deplin implicată într-o chestiune care se referă în primul rând la securitatea sa.

„Delimitarea sferei de influență a celor două mari puteri nu este specifică anilor 2021/2022. Săptămâna viitoare vom avea întâlnirea Gymnich (reuniunea miniștrilor de externe și ai apărării din UE – n. red.) unde vom discuta despre modul în care ne vom spune cuvantul în aceste discuții, în coordonare cu SUA. Îți place sau nu, vor trebui să vorbească cu noi, fiți siguri de asta”, a spus Borrell, vorbind alături de Dmytri Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, țară care vrea să adere atât la NATO, cât și la UE.

Oficialul UE a mai precizat: “Nu poate exista securitate în Europa fără să fie securitate în Ucraina. Este foarte clar că orice discuție legată de securitatea Europei trebuie să includă atât UE, cât și Ucraina”.

Premieră: Germania admite implicațiile geopolitice ale Nord Stream 2


Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și omologul său american, Antony Blinken, au adoptat miercuri poziții comune în timpul întâlnirii lor de la Washington, Cei doi au insistat asupra faptului că UE și SUA sunt de acord că Moscova se va confrunta cu consecințe „masive” dacă ar lansa o nouă invazie în Ucraina.

Repetând mesajele lui Josep Borrell, Annalena Baerbock a cerut la Washington ca UE să fie parte a oricăror negocieri privind Ucraina purtate între Washington și Moscova. ”Este exclus, și permiteți-mi să o spun foarte, foarte clar în acest moment: nu poate exista o decizie privind securitatea în Europa fără UE. Este crucial, este și esențial să implicăm partenerii din Europa care sunt afectați direct”, a afirmat ministrul german de Externe.

În context, important de precizat: este pentru prima dată când un oficial german admite public că Nord Stream 2 nu este un simplu proiect economic, ci are clare ”implicații geopolitice”.

Potrivit transcriptului american al declarațiilor făcute de ministrul german de Externe, argumentând că Nord Stream 2 are „implicații geopolitice” pe care Berlinul le-a recunoscut într-o declarație comună cu Washingtonul, Annalena Baerbock a spus: „Am convenit asupra acestui lucru, împreună cu partenerii noștri vom lua măsuri eficiente în cazul în care Rusia folosește energiea ca armă sau dacă ar continua actele agresive împotriva Ucrainei”.

Ce demonstrează realitatea

Pe de altă parte însă, UE s-a dovedit inconsecvență în relația cu Rusia și reticentă în ceea ce privește exercitarea presiunii economice asupra președintelui rus Vladimir Putin.

Când Rusia a invadat Ucraina în 2014 și a anexat Crimeea, statele UE au fost împărțite în privința aplicării de sancțiuni economice. La acel moment, și ulterior, Polonia și țările baltice au cerut ca UE să adopte o linie dură față de Moscova, dar serviciul extern al UE și marile state membre occidentale au avut mai degrabă o atitudinea blând față de Kremlin.

Mai mult, chiar Josep Borell a fost umilit la Moscova, la începutul lunii februarie 2021, în ciuda faptului că Parlamentul European i-a atras atenția că vizita sa în Rusia nu este nici binevenită, nici recomandată.

(Citiți și:Avertisment dur al PPE adresat lui Josep Borell, înaintea vizitei acestuia la Moscova”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: