18 ianuarie, 2022

Rusia şi statele membre ale NATO au fost invitate de Jens Stoltenberg (foto) la o noi negocieri, după ce întâlnirile de săptămâna trecută dintre liderii occidentali și reprezentanții Moscovei nu au condus la nicio soluție de dezamorsare a situației de la granița estică a Ucrainei.

”Azi, am invitat Rusia şi toţi aliaţii din NATO să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO – Rusia în viitorul apropiat, pentru a răspunde preocupărilor noastre, dar şi pentru a asculta preocupările Rusiei şi a încerca să găsim o soluţie” pentru a preveni un atac militar împotriva Ucrainei, a anunţat marți Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de susținută la Berlin, alături de cancelarul german Olaf Scholz.

Secretarul general al Alianței propune puncte concrete de abordat într-o serie viitoare de reuniuni:


“Aliații NATO sunt pregătiți să analizeze modul în care putem consolida liniile de comunicații militare și civile.

De asemenea, încurajăm Rusia să revină asupra deciziei sale de a întrerupe legăturile diplomatice cu NATO.

Ar trebui să abordăm, de asemenea, securitatea europeană, nu în ultimul rând situația din Ucraina și din jurul acesteia.

Aliații NATO sunt, de asemenea, pregătiți să discute propuneri concrete privind modul de reducere a riscurilor și de sporire a transparenței în ceea ce privește activitățile militare; și cum să reducem amenințările spațiale și cibernetice”.


Oficialul avertizează Moscova că îi va asculta preocupările fără a face compromisuri:

“Așadar, NATO este pregătită, iar aliații NATO sunt pregătiți să se implice și să asculte preocupările pe care le-ar putea avea Rusia.

Dar nu vom face compromisuri cu privire la principiile fundamentale, cum ar fi dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale sau capacitatea NATO de a proteja și de a apăra toți aliații. (…)

Vom continua să ne consultăm foarte îndeaproape între aliații NATO, și cu partenerii noștri, inclusiv, bineînțeles, cu Uniunea Europeană.”

Demersurile diplomatice ale Occidentului s-au intensificat în ultimele zile, după eșecul negocierilor încercat săptămâna trecută.

Europenii încă speră să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin să renunțe la o invazie a Ucrainei, dar au început vineri să pregătească sancțiuni “grele” pentru a-l “descuraja”.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: