luni

22 aprilie, 2024

14 ianuarie, 2022

„Răbdarea noastră s-a încheiat. Am avut foarte multă răbdare, am așteptat un răspuns specific la propunerile noastre, acum e timpul ca lucrurile să se miște.” – a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov (foto) vineri, la o conferință de presă.
Cu o noapte înainte, Ucraina a fost supusă unui atac cibernetic care a vizat instiții cheie ale guvernului de la Kiev. „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău” a fost mesajul atacului cibernetic, care a țintit ministerul ucrainean de Externe, guvernul și consiliul național de securitate și apărare a țării.

Ulterior, serviciile de informaţii ucrainene (SBU) au anunţat că nicio „scurgere de date personale” nu a fost constatată imediat după atacul cibernetic. „Pe paginile de start ale acestor site-uri au fost afişate mesaje provocatoare, dar conţinutul site-urilor nu a fost modificat şi nu a avut loc nicio scurgere de date cu caracter personal, conform informaţiilor disponibile”, au declarat SBU într-un comunicat.

Concomitent, Rusia a declanșat o serie de exerciții militare la granița Ucrainei, la care au participat circa 100 de tancuri – potrivit Ministerului Apărării de la Moscova – care au simulat o invazie.


Ministerul Apărării din Federația Rusă a publicat vineri pe site-ul oficial un video care arată cum echipajele celei de-a 150-a divizii de puști motorizate din Districtul Militar de Sud au efectuat trageri reale în regiunea Rostov. 

„Chiar dacă Ucraina nu se va alătura NATO, faptul că există armament ofensiv și baze militare americane la Marea Azov, putem spune că a dus la încălcarea unei linii roșii. Sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina. Prezența acestor instructori în Donbas depășește mai multe linii roșii și va duce la o confruntare directă între ruși și NATO”, a mai spus Serghei Lavrov în conferința de presă de vineri.

El a cerut, cu acest prilej, ca NATO să răspundă într-o săptămână solicitării Rusiei de-a primi garanții ”în scris”, că Alianța nu se va extinde.

(Citiți și: ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)

„Federația Rusă nu este pregătită să aştepte pentru totdeauna ca SUA şi NATO să răspundă cererilor sale de securitate şi doreşte un răspuns scris detaliat pentru fiecare propunere exprimată la negocieri” – a declarat oficialul rus.

Occidentul se teme de o diversiune a Rusiei în Donbas


Rusia s-a pregăti pentru o diversiune, asemănătoare ”omuleților verzi” din Crimeea din urmă cu 7 ani – potrivit CNN care citează surse din serviciile de informații ale SUA.
Agenți ruși îmbrpcați în echipament militar ucrainian ar putea declanșa un fals atac asupra trupelor rusești masate la graniță, oferind astfel Moscovei un pretext pentru invazie.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite, Jake Sullivan, avertizase joi seara că agențiile de informații americane au indicii că Rusia ar putea opta „pentru fabricarea unui pretext care să justifice o invazie, inclusiv prin activități de sabotaj și operațiuni informaționale, acuzând Ucraina că pregătește un atac iminent împotriva forțelor ruse din estul Ucrainei”, potrivit Reuters.

Scenarii ale intențiilor Rusiei

O analiză privind opțiunile de acțiune militară ale Rusiei a fost publicată joi de analiză publicată joi de NBC News, care s-a consultat cu experți militari.

Potrivit postului, citat de Agerpres, se iau în calcul mai multe scenarii, inclusiv un atac masiv și foarte rapid, care să urmărească o invazie largă a unor teritorii extinse.

Beneficiind de un avantaj copleşitor asupra unei armate ucrainene mai mici şi mai puţin avansată, Rusia are o varietate de opţiuni dacă Putin decide să lanseze un atac, în funcţie de ce doreşte Moscova să obţină, preţul pe care este dispusă să-l plătească şi răspunsul Occidentului.

(Citiți și: Concluziile Consiliul NATO-Rusia: ”Există diferențe majore în ce privește securitatea în Europa””)

Cu forţa sa aeriană şi navală copleşitoare, orice ofensivă a Rusiei va include cel mai probabil bombardamente, atacuri cu rachete şi atacuri cibernetice care ar devasta infrastructura militară ucraineană, ar perturba comunicaţiile şi imobiliza trupele terestre ucrainene.

”Există o forţă terestră incredibilă la graniţă, mult mai mare decât cea care a invadat şi anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014”, remarcă generalul american în retragere Philip Breedlove, fost comandant al trupelor NATO în Europa între 2013 şi 2016.

Înainte să lanseze o ofensivă militară, cel mai probabil Rusia va acuza Ucraina de o provocare, oferindu-i lui Putin justificarea să acţioneze; foşti diplomaţi americani, militari în retragere şi experţi în probleme ruseşti au puncte de vedere diferite asupra intenţiilor încă neclare ale lui Putin, dar ei indică mai multe posibile scenarii.

La ora actuală cea mai mare parte a trupelor ucrainene sunt desfăşurate de-a lungul ”liniei de contact” din Donbas, unde se confruntă cu separatiştii susţinuţi de Moscova, care potrivit Kievului şi NATO a lansat în timpul acestui conflict atacuri de artilerie peste graniţă, a înarmat separatiştii şi a transferat arme şi personal militar în zonă.

Dacă armata rusă îşi deplasează unităţile blindate la vest de linia de contact, atunci ar putea izola şi încercui mare parte din trupele terestre ucrainene fără a fi nevoie să ocupe oraşe majore. În cazul în care trupele ruse vor reuşi să se mişte suficient de rapid astfel încât să reuşească o asemenea mişcare de învăluire masivă a unităţilor terestre ucrainene, ar putea lua prizonieri şi captura arme şi echipamente, ceea ce ar fi o lovitură puternică asupra capabilităţilor militare ucrainene, notează Scott Boston, analist militar la think tank-ul Rand Corp.

În timp ce atenţia întregii lumi este concentrată pe masarea trupelor ruse la frontiera ucraineană, Moscova şi-a extins de asemenea şi forţa navală în apropierea coastelor ucrainene, inclusiv cu unităţi de desant amfibiu. ”Marea este punctul cel mai vulnerabil al Ucrainei”, semnalează Taras Şmut, un expert militar de la Kiev. Ruşii ”pot face orice doresc în Marea Neagră”, adaugă acesta.

Pe de altă parte, Putin ar putea ordona trupelor sale să intre în zonele din Donbas controlate de separatiştii pro-ruşi – şi eventual chiar să încerce să le extindă – doar ca o demonstraţie simbolică de forţă, cu obiectivul de a menţine presiunea asupra Kievului.

”Scenariul militar cel mai probabil în opinia mea ar fi o serie de operaţiuni continue care pot fi oprite în orice moment al desfăşurării lor în funcţie de cum reacţionează Occidentul”, anticipează Ben Hodges, general în retragere care a comandat trupele SUA din Europa între 2014 şi 2017.

Capturarea unei mici zone sau locaţii strategice, precum Insula Şerpilor din Marea Neagră, canalul de apă către Crimeea ori zone din proximitatea teritoriilor controlate de separatişti, iar apoi să se oprească ar reduce riscul provocării de victime umane şi ar face mai dificil pentru Occident să răspundă, argumentează Hodges, care activează în prezent la Centrul pentru analiză a politicii europene.

Moscova ar putea încerca în acest mod să testeze dacă o acţiune limitată poate fractura unitatea NATO, dat fiind că guvernele europene ar putea fi reticente să-i impună sancţiuni severe, adaugă Hodges. În lipsa unui răspuns puternic, Rusia ar putea continua apoi cu alte operaţiuni, mai estimează generalul american.

Conform scenariului cel mai rău, Rusia ar lansa o campanie terestră şi aeriană pentru a ocupa toată regiunea Donbasului la est de fluviul Nipru. Dar o invazie masivă şi ocuparea Ucrainei este puţin probabilă şi nici nu este clar dacă Rusia dispune de forţe suficiente pentru a controla atât de mult teritoriu, consideră mai mulţi experţi militari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

  1. 1.Rusia lui NU va ataca Ucraina, d-l Putin fiind prea batrin pentru a avea timpul necesar pentru a controla si iesi cu bine din aceasta aventura macabra!Va mai aduce ceva armata, niste tehnica de lupta, va parazita sistemele de internet si comunicatii, forta sa navala va mai ameninta teritoriul ucrainean, dar cam atit!
    Este prea riscant razboiul cu toata lumea, iar Cazahstanul (si inainte Bielorusia si altele) i-au oferit sansa unica de a reconstrui macar partial CSI!Odata devenita singeroasa, aventura militara ucraineana ar zadarnici ori chiar anula aceasta noua posibilitate, astfel ca in urma lui n-ar mai ramine nimic pentru Rusia, lipsita si de resursele materiale si financiare de a lupta pe doua fronturi!Riscul nu este doar de a pierde razboiul, ci de a crea o situatie de instabilitate pina si in Rusia, periclitindu- ,,iesirea” la pensie si riscind sa fie judecat la Haga pentru genocid.Ce sa mai vorbim de cistigul Chinei in Asia, odata cu compromiterea grava a Rusiei agresoare!
    2.Sa inarmezi rusofoni si sa-i trimiti contra statului ucrainean este una si alta este sa ataci militar si sa provoci distrugeri materiale si umane majore unei tari independente.Aceasta stare ,,fumegoasa” cum o numea Esenin, va mai dura in ianuarie, iar pina la urma Putin va intelege ca nu se poate intinde decit sub plapuma proprie care este Asia, unde SUA si NATO il lasa in pace sa viseze la refacerea unui trecut ireconstruibil in prezent.
    Minstrul Lavrov cinta cea mai falsa ,,arie a razboiului” din intreaga sa cariera, deoarece nici prin gind nu-i trece d-lui Putin sa atace militar Ucraina!

  2. Un razboi fulger e posibil, dar nu vad beneficiile pt Putin, afara de cele electorale. S ar expune la sanctiuni severe, ar avea de platit pensii si salarii pt milioane de ucraineni, deci economic e razboi loose loose.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

  1. 1.Rusia lui NU va ataca Ucraina, d-l Putin fiind prea batrin pentru a avea timpul necesar pentru a controla si iesi cu bine din aceasta aventura macabra!Va mai aduce ceva armata, niste tehnica de lupta, va parazita sistemele de internet si comunicatii, forta sa navala va mai ameninta teritoriul ucrainean, dar cam atit!
    Este prea riscant razboiul cu toata lumea, iar Cazahstanul (si inainte Bielorusia si altele) i-au oferit sansa unica de a reconstrui macar partial CSI!Odata devenita singeroasa, aventura militara ucraineana ar zadarnici ori chiar anula aceasta noua posibilitate, astfel ca in urma lui n-ar mai ramine nimic pentru Rusia, lipsita si de resursele materiale si financiare de a lupta pe doua fronturi!Riscul nu este doar de a pierde razboiul, ci de a crea o situatie de instabilitate pina si in Rusia, periclitindu- ,,iesirea” la pensie si riscind sa fie judecat la Haga pentru genocid.Ce sa mai vorbim de cistigul Chinei in Asia, odata cu compromiterea grava a Rusiei agresoare!
    2.Sa inarmezi rusofoni si sa-i trimiti contra statului ucrainean este una si alta este sa ataci militar si sa provoci distrugeri materiale si umane majore unei tari independente.Aceasta stare ,,fumegoasa” cum o numea Esenin, va mai dura in ianuarie, iar pina la urma Putin va intelege ca nu se poate intinde decit sub plapuma proprie care este Asia, unde SUA si NATO il lasa in pace sa viseze la refacerea unui trecut ireconstruibil in prezent.
    Minstrul Lavrov cinta cea mai falsa ,,arie a razboiului” din intreaga sa cariera, deoarece nici prin gind nu-i trece d-lui Putin sa atace militar Ucraina!

  2. Un razboi fulger e posibil, dar nu vad beneficiile pt Putin, afara de cele electorale. S ar expune la sanctiuni severe, ar avea de platit pensii si salarii pt milioane de ucraineni, deci economic e razboi loose loose.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: