17 ianuarie, 2022

Moscova va avea de suferit, dacă lansează un atac împotriva Ucrainei, a declarat Annalena Baerbock, luni, în timpul primei sale vizite în Ucraina. „Fiecare nou act agresiv va costa mult Rusia, din punct de vedere economic, strategic, politic”, a averizat aceasta, la conferință de presă susținută alături de omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba.

Germania nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază ale suveranității teritoriale a Ucrainei, a asigurat aceasta la Kiev, înainte de a se întâlni marți, pentru prima dată la Moscova, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Nicio țară nu are dreptul să dicteze altor țări în ce direcție să se îndreaptă, ce relații să aibă și în ce alianțe au voie să intre, a spus Baerbock, referindu-se la solicitarea Rusiei ca  Ucraina să nu fie primită în NATO.


Membră a Partidului Verzilor, ea a declarat că este pregătită pentru un dialog serios cu Rusia și nu este dispusă să dea înapoi „de la principiile de bază”, precum inviolabilitatea teritorială sau libera alegere a alianțelor, scrie The Guardian.

„Diplomația este singura cale”, a subliniat Annalena Baerbock, în contextul comasării de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Vizita ei este urmărită cu prudență de administrațiile europene, britanice și americane, care așteaptă să vadă dacă vor exista semnale că Germania va reveni la un dialog independent cu Rusia, în detrimentul fermității.

Ministrul german de Externe a mai declarant la Kiev că va explora disponibilitatea Moscovei de a se reveni  la negocierile în format Normandia (cu Rusia, Ucraina, Germania și Franța).


„Cea mai eficientă pârghie pe care o avem pentru a sprijini Ucraina este angajamentul unanim al UE, G7 și NATO că orice agresiune ulterioară ar avea un preț mare pentru regimul rus […] Și ne referim la asta foarte serios”, a spus ea.

Germania refuză în continuare să livreze armament Ucrainei

Annalena Baerbock a respins cererea Kievului ca Germania să furnizeze Ucrainei armament, invocând „responsabilitatea istorică” a Germaniei de a nu exporta arme în zonele de conflict.

A declarat că Berlinul este însă dispus să ofere expertiză tehnică pentru a ajuta Ucraina să se apere de atacurile cibernetice.

Pe agenda discuțiilor de la Moscova, sensibilul subiect al Nord Stream 2

Annalena Baerbock este conștientă de faptul că președintele american, Joe Biden, s-a împotrivit săptămâna trecută unei încercări a republicanilor din Senat de a impune sancțiuni împotriva Nord Stream 2, pentru că dorea să rămână în strânsă legătură cu Germania.

Dacă nu va exista reciprocitate din partea Germaniei, echipa Biden va trebui să-și revizuiască strategia, mai scrie The Guardian.

Vizitele şefei diplomaţiei germane survin în plină criză geopolitică, într-un moment în care Europa şi SUA suspectează Kremlinul că pregătește o ofensivă militară împotriva Ucrainei.

Săptămâna trecută au eșuat trei runde de negocieri între oficiali ruși și reprezentanți occidentali, iar mai multe publicații americane au anunțat că Moscova a pregătit acțiuni de provocare și dezinformare pentru a justifica o invadare a Ucrainei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: