NASA a contractat trei companii americane să dezvolte proiecte pentru noi stații spațiale comerciale, anunță DPA. Blue Origin, a fondatorului Amazon, Jeff Bezos, va primi 130 de milioane de dolari, firma texana Nanoracks va primi 160 de milioane de dolari, iar Northrop Grumman din Virginia 125,6 milioane de dolari, a precizat joi NASA.
Agenția Spațială americană a precizat că încearcă să facă tranziția de la Stația Spațială Internațională (ISS) la alte platforme și, prin urmare, să mențină o „prezență neîntreruptă a SUA pe orbita joasă a Pământului”.
„Cu companiile comerciale care furnizează acum transport către orbita joasă a Pământului, colaborăm cu companii americane pentru a dezvolta destinații spațiale în care oamenii pot trăi și lucra, permițând NASA să continue să creeze o cale în spațiu în beneficiul umanității”, a spus șeful NASA Bill Nelson.
Blue Origin a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că lucrează la propria sa stație spațială, denumită Orbital Reef, cu parteneri printre care Boeing.
Cea mai mare și mai veche stație spațială în funcțiune este ISS, care este operată de NASA și agenții partenere din întreaga lume. Din anul 2000, ISS este locuită continuu de astronauți de diverse naționalități.
O decizie finală cu privire la momentul în care ISS va fi scoasă din funcțiune nu a fost încă luată. Stația, care are acum 23 de ani, s-a confruntat recent cu diverse probleme, de la incendii până la scurgeri de oxigen.
Stația Spațială Internațională este o platformă de cooperare internațională. Americani, ruși, europeni, japonezi și canadieni lucrează și finanțează împreună acest proiect.
Stația se află la o altitudine medie de 400 de kilometri deasupra Pământului, are o suprafaţă egală cu un teren de fotbal şi cântăreşte 391.000 kilograme.
Pe orbita terestră a mai funcționat, între 1986 și 2001, și MIR, stație spațială sovietică moștenită după destrămarea URSS de Federația Rusă.