vineri

19 aprilie, 2024

2 august, 2012

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, joi, că o detensionare a situației politice de la București ar ajuta economia românească și ar contribui la restabilirea încrederii investitorilor, în condițiile în care se constată că nerezidenții renunță masiv la titluri de stat deținute în lei.

”Nu vedem în săptămânile viitoare o calmare a situaţiei financiare europene și de aceea suntem în faţa unor decizii majore pe care le vor lua în perioada următoare, iar probabilitatea este mare ca presiunile să continue şi, în consecinţă, o clarificare, o detensionare a situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar reveni încrederea investitorilor”, a spus Isărescu.

În acest context, BNR constată că nerezidenții au vândut o parte din titlurile de stat emise de România în lei.


”Cu alte cuvinte a crescut oferta de lei şi a crescut concomitent şi cererea de valută iar o asemenea mişcare are proporţii pentru dimensiunile economiei româneşti. Aici este vorba de câteva miliarde de lei, dar aceste date urmează să le analizăm în continuare”, a spus Isărescu.

El a precizat că aceste mișcări influenţează piaţa valutară din România şi cotaţiile leului.

De asemenea, Mugur isărescu a subliniat că nu se reînnoiesc la scadenţă liniile de credit ale unor bănci comerciale.

”Nu avem întreruperi ale acestor linii, dar observăm o înclinaţie mai scăzută pentru a reînnoi cu diverse motivaţii aceste linii de credite şi acestea creează probleme în domeniul finanţării deficitului de cont curent”, a menționat șeful BNR.

Alte efecte nefavorabile asupra leului


Mugur Isărescu observă și alte efecte nefavorabile asupra leului.

”Mai avem şi alte canale prin care se observă efectul nefavorabil pentru noi, în special pentru situaţia raportului dintre cerere și ofertă pentru moneda naţională. Se observă efectele nefavorabile care se duc până la nivelul cursului de schimb, atât timp cât asemenea ieşiri de capital nu sunt contrabalansate sau nu au fost contrabalansate de intrări suplimentare”, a arătat Isărescu.

”Am fi fost fericiţi, de exemplu, ca aceste ieşiri de capitaluri să fie cel puţin parţial contrabalansate de intrări mai mari de fonduri europene. Dar nu am constatat acest lucru. Aceste mişcări au fost contrablansate de BNR prin mişcări specifice. Aici es vorba nu numai de intervenţii în sensul strict al cuvântului, întrucât noi nu întrevedem, în săptămânile următoare, o calmare a situaţiei financiare europene”, a concluzionat el.

Totodată, Mugur Isărescu observă deteriorarea perspectivelor activităţii financiare la nivel global în condiţiile în care investitorii se tem în continuare de risc, și pe fondul datoriilor suverane din zona euro.

”Această evoluţie suprapusă persistenţei tensiunilor politice interne generează ieşiri nete de capital cu impact nefavorabil asupra cursului de schimb al leului”, a avertizat Mugur Isărescu.

Prognoza de creștere economică trebuie scăzută

Referitor la prognoza de creştere economică pentru 2012, de 1,5%, Mugur Isărescu a subliniat că ar trebui scăzută.

”Sunt date suficiente inclusiv situaţia din agricultură care justifică o prognoză cel puţin parţial diminuată în ceea ce priveşte creşterea economică”, a spus guvernatorul.

Șeful Băncii Naționale a precizat însă că nu împărtășește cifra Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) de 0,8% prognoză de creștere pentru România în 2012.

”Există motive pentru revizuirea creşterii”, a completat, însă, Mugur Isărescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: