Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

La obiect

Gig economy – România e pe media UE la lucrătorii principali

Aproximativ 58% din persoanele a căror principală sursă de venituri este realizată prin intermediul platformelor online au cel puțin studii terțiare nonuniversitare, conform unei analize… Mai mult

23.10.2019

Cronicile

Curtea Constituțională amână verdictul pe referendum și lasă în criză pentru 5 săptămâni 3 instituții

de Razvan Diaconu 2.8.2012

Curtea Constituțională a hotărât joi să amâne pentru data de 12 septembrie decizia privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu.

În tot acest timp, Traian Băsescu rămâne suspendat din funcția de președinte al țării, iar Crin Antonescu asigură în continuare interimatul.

Aceasta este deja a doua amânare a decizie Curții, după ce miercuri instanța decisese să amâne cu o zi hotărârea.

Curtea a solicitat miercuri Ministerului Administrației și Internelor și Institutului Național de Statistică informații privind listele de alegători potrivit cărora se stabilește cvorumul pentru validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie.

Decizia Curții atinge trei instituții cheie ale statului:

Președinția României, care rămâne într-o stare de provizorat

BNR, care  rămâne să lupte singură cu consecințele asupra leului și asupra economiei pe care le are prelungirea crizei politice. Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat joi, public, că economia și leul au nevoie de liniște politică, pentru că nerezidenții au vândut deja titluri de stat de miliarde de lei

Guvernul – a cărui capacitate de-a organiza referendumul din 29 iulie s-a dovedit redusă : a organizat scrutinul înainte de-a garanta viabilitatea listelor electorale, pe care, la finalul votului, tot el, prin partidele care-l susțin, le-a contestat.
După principiul care a stat la vaza amânării deciziei de către Curte, este pusă la îndoială și validitatea alegerilor locale, care s-au făcut după aceleași liste electorale.

”Referendumul trebuia anulat, după mine, pentru că totul s-a făcut pe date false”, a declarat judecătoarea CCR Aspazia Cojocaru, după ședința de joi.

Motivele Curții

“Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, până la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012″, a transmis Curtea Constituțională, într-un copmunicat de presă.

De asemenea, Curtea Constituţională a României a respins, în unanimitate, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui.

Astfel, au fost respinse contestaţiile formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de PSD şi PNL, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti.

“În urma deliberărilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, contestaţii formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti”, a menționat Curtea.

Consecințe și ce urmează

1. Vineri, la ora 12, primul-ministru Victor Ponta va participa la o videoconferinţă cu prefecţii şi cu autorităţile publice cu competenţe în actualizarea listelor electorale, a anunțat Guvernul.

La rândul său, Ponta a susținut că Guvernul se reunește vineri pentru a lua ”măsurile executive necesare pentru punerea în aplicare a solicitărilor venite din partea Curţii Constituţionale”.

”Vor avea loc chiar mâine, la ora 12, la Guvern, discuţii cu toate instituţiile responsabile în actualizarea listelor electorale, şi va fi realizat acest proces în deplină transparenţa şi legalitate”, a spus Ponta, într-o declarație oficială remisă presei.

2. Procurorul general al României, Laura Kovesi, a decis, joi, să-i prelungească cu 6 luni mandatul lui procurorului Daniel Morar  în fruntea DNA. Decizia lui Kovesi a venit imediat după ce Curtea Constituțională a anunțat că va lua o hotărâre abia în septembrie, întrucât mandatul lui Daniel Morar expiră pe 12 august. Un nou șef la DNA are nevoie, pentru numire, de semnătura șefului statului. Autoritățile de la Bruxelles au cerut în mod explicit noii puteri de la București să se abțină de la numiri în Justiție și la grațieri pe perioada interimatului la președinție al lui Crin Antonescu.

3. Euro a urcat joi după-amiază la un curs de tranzacționare de peste 4,6330 lei după anunțul făcut de Curtea Constituțională.

4. Guvernatorul Mugur Isărescu a cerut public,  joi, cu doar câteva ore înainte de decizia CCR, liniște pe scena politică, declarând că în ultimele luni nerezidenții au vândut titluri de stat în valoare de câteva miliarde de lei, sub incertitudinea care plutește asupra pieței.

Declarații

Crin Antonescu, președintele interimar: ”Această amânare are în fond la originea ei convingerea Curţii că în procesul democratic contează fiecare vot şi contează voturile oamenilor reali. Este, cred, în acest fundament de salutat al deciziei Curţii încă o dovadă că democraţia are sens atunci când înseamnă însumarea exprimării libere a fiecărui cetăţean”.

Victor Ponta – primul ministru: ”Considerăm că este o decizie corectă, şi anunţăm intenţia Guvernului de a respecta întru totul această decizie, la fel cum respectam şi angajamentul civic şi mobilizarea exemplară de care au dat dovadă românii, în momentul în care mecanismele şi procedurile democratice le-au cerut să-şi facă auzită vocea, prin intermediul votului”

Mihai Răzvan Ungureanu – fostul premier și inițiator al ICCD: ”Cerem demisia de urgenţă a primului ministru Victor Ponta, a ministrului Internelor, Ioan Rus, a ministrului delegat pentru Administraţie, Victor Dobre, pentru neorganizarea în condiţii legale a proceselor electorale din ultimele două luni, pentru organizarea proastă a proceselor electorale. Acest guvern nu este capabil sau nu vrea să organizeze alegeri corecte. Domnul prim-ministru Ponta îmi dă dreptate, pentru că el consideră că decizia CC de amânare este corectă, explicată pe seama deficienţelor înregistrate în listele electorale. Deci admite, Curtea având dreptate, că nu a organizat cum trebuie alegerile şi este responsabil de acest lucru”

Vasile Blaga, președintele PDL: ”Decizia nu e imputabilă CC, ci Guvernului USL care îşi bate joc de români, de regulile statului român, de statul de drept. Se impune demisia de onoare a întregului Guvern, dacă mai are onoare”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.8.2012

Lăsați un comentariu


Mobile sticky

Rezultatele, după numărarea a 99,96 din voturi: Klaus Iohannis – 37,58, Viorica Dăncilă – 22,67, Dan Barna – 14,66

Razvan Diaconu

Datele provizorii rezultate din procesarea a 99,97% din voturile din țară și a 84% din diaspora, confirmă clasamentul configurat de exit-poll-uri, cu mici modificări. Potrivit… Mai mult

Stiri

Exit-poll (fără 700.000 de voturi din diaspora): Klaus Iohannis 39%, Viorica Dăncilă 22,5%, Dan Barna 16,4%

Razvan Diaconu

Exit-poll realizat de Curs/Avangarde arată că actualul președinte, Klaus Iohannis, și președintele PSD, Viorica Dăncilă, sunt cei doi candidați care se vor confrunta în turul… Mai mult

Europa

35% din germani vor avea rădăcini în străinătate, în 2040. Românii, comunitatea cea mai numeroasă stabilită anul trecut în Germania

Mariana Bechir

Cel puțin 35% din locuitorii Germaniei vor fi migranți sau descendenți din migranți, peste 20 de ani, a declarat, pentru Deutsche Welle, Herbert Brücker, șeful… Mai mult

Stiri

Răspuns dur al Germaniei pentru președintele Emmanuel Macron, care a afirmat că NATO este în ”moarte cerebrală”

Iulian Soare

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, a avertizat, duminică, Franța, cu privire la subminarea NATO, în cel mai dus răspuns dat de Berlin de… Mai mult

Stiri

Incidente la vot. MAI a intervenit în 17 cazuri

Vladimir Ionescu

17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfășurarea alegerilor au fost înregistrate la nivel național de la deschiderea secțiilor de votare, a… Mai mult

Stiri

Doi din zece români recunosc că au distribuit știri false pe rețelele de socializare

Vladimir Ionescu

Doi din zece români recunosc că au distribuit știri false pe rețelele de socializare, în condițiile în care aproape jumătate sunt de părere că acestea… Mai mult

Stiri

Alegeri prezidențiale: Prezența la vot din oră în oră

Razvan Diaconu

UPDATE – ora 21,00: Prezența la vot, la închiderea urnelor a fost de 47,66%, mai mică decât îm urmă cu cinci ani (52,31%). UPDATE –… Mai mult