marți

23 aprilie, 2024

2 august, 2012

Curtea Constituțională a hotărât joi să amâne pentru data de 12 septembrie decizia privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu.

În tot acest timp, Traian Băsescu rămâne suspendat din funcția de președinte al țării, iar Crin Antonescu asigură în continuare interimatul.

Aceasta este deja a doua amânare a decizie Curții, după ce miercuri instanța decisese să amâne cu o zi hotărârea.


Curtea a solicitat miercuri Ministerului Administrației și Internelor și Institutului Național de Statistică informații privind listele de alegători potrivit cărora se stabilește cvorumul pentru validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie.

Decizia Curții atinge trei instituții cheie ale statului:

Președinția României, care rămâne într-o stare de provizorat

BNR, care  rămâne să lupte singură cu consecințele asupra leului și asupra economiei pe care le are prelungirea crizei politice. Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat joi, public, că economia și leul au nevoie de liniște politică, pentru că nerezidenții au vândut deja titluri de stat de miliarde de lei

Guvernul – a cărui capacitate de-a organiza referendumul din 29 iulie s-a dovedit redusă : a organizat scrutinul înainte de-a garanta viabilitatea listelor electorale, pe care, la finalul votului, tot el, prin partidele care-l susțin, le-a contestat.
După principiul care a stat la vaza amânării deciziei de către Curte, este pusă la îndoială și validitatea alegerilor locale, care s-au făcut după aceleași liste electorale.


”Referendumul trebuia anulat, după mine, pentru că totul s-a făcut pe date false”, a declarat judecătoarea CCR Aspazia Cojocaru, după ședința de joi.

Motivele Curții

“Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, până la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012″, a transmis Curtea Constituțională, într-un copmunicat de presă.

De asemenea, Curtea Constituţională a României a respins, în unanimitate, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui.

Astfel, au fost respinse contestaţiile formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de PSD şi PNL, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti.

“În urma deliberărilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, contestaţii formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti”, a menționat Curtea.

Consecințe și ce urmează

1. Vineri, la ora 12, primul-ministru Victor Ponta va participa la o videoconferinţă cu prefecţii şi cu autorităţile publice cu competenţe în actualizarea listelor electorale, a anunțat Guvernul.

La rândul său, Ponta a susținut că Guvernul se reunește vineri pentru a lua ”măsurile executive necesare pentru punerea în aplicare a solicitărilor venite din partea Curţii Constituţionale”.

”Vor avea loc chiar mâine, la ora 12, la Guvern, discuţii cu toate instituţiile responsabile în actualizarea listelor electorale, şi va fi realizat acest proces în deplină transparenţa şi legalitate”, a spus Ponta, într-o declarație oficială remisă presei.

2. Procurorul general al României, Laura Kovesi, a decis, joi, să-i prelungească cu 6 luni mandatul lui procurorului Daniel Morar  în fruntea DNA. Decizia lui Kovesi a venit imediat după ce Curtea Constituțională a anunțat că va lua o hotărâre abia în septembrie, întrucât mandatul lui Daniel Morar expiră pe 12 august. Un nou șef la DNA are nevoie, pentru numire, de semnătura șefului statului. Autoritățile de la Bruxelles au cerut în mod explicit noii puteri de la București să se abțină de la numiri în Justiție și la grațieri pe perioada interimatului la președinție al lui Crin Antonescu.

3. Euro a urcat joi după-amiază la un curs de tranzacționare de peste 4,6330 lei după anunțul făcut de Curtea Constituțională.

4. Guvernatorul Mugur Isărescu a cerut public,  joi, cu doar câteva ore înainte de decizia CCR, liniște pe scena politică, declarând că în ultimele luni nerezidenții au vândut titluri de stat în valoare de câteva miliarde de lei, sub incertitudinea care plutește asupra pieței.

Declarații

Crin Antonescu, președintele interimar: ”Această amânare are în fond la originea ei convingerea Curţii că în procesul democratic contează fiecare vot şi contează voturile oamenilor reali. Este, cred, în acest fundament de salutat al deciziei Curţii încă o dovadă că democraţia are sens atunci când înseamnă însumarea exprimării libere a fiecărui cetăţean”.

Victor Ponta – primul ministru: ”Considerăm că este o decizie corectă, şi anunţăm intenţia Guvernului de a respecta întru totul această decizie, la fel cum respectam şi angajamentul civic şi mobilizarea exemplară de care au dat dovadă românii, în momentul în care mecanismele şi procedurile democratice le-au cerut să-şi facă auzită vocea, prin intermediul votului”

Mihai Răzvan Ungureanu – fostul premier și inițiator al ICCD: ”Cerem demisia de urgenţă a primului ministru Victor Ponta, a ministrului Internelor, Ioan Rus, a ministrului delegat pentru Administraţie, Victor Dobre, pentru neorganizarea în condiţii legale a proceselor electorale din ultimele două luni, pentru organizarea proastă a proceselor electorale. Acest guvern nu este capabil sau nu vrea să organizeze alegeri corecte. Domnul prim-ministru Ponta îmi dă dreptate, pentru că el consideră că decizia CC de amânare este corectă, explicată pe seama deficienţelor înregistrate în listele electorale. Deci admite, Curtea având dreptate, că nu a organizat cum trebuie alegerile şi este responsabil de acest lucru”

Vasile Blaga, președintele PDL: ”Decizia nu e imputabilă CC, ci Guvernului USL care îşi bate joc de români, de regulile statului român, de statul de drept. Se impune demisia de onoare a întregului Guvern, dacă mai are onoare”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: