PNL și PSD stau în ședințe pentru a decide politic măsurile pentru reducerea deficitului bugetar, până acum un singur lucru fiind aproape sigur: așteptatele ordonanțe – una vizând reducerea cheltuielilor statului, alta privind modificările la Codul fiscal – nu apar nici săptămâna asta.
Incertitudinea care plutește în jurul acestor ordonanțe nemulțumește mediul de afaceri, care insistă de două săptămâni să afle oficial, nu din documente scurse către presă, ce măsuri sunt propuse spre adoptare și care este calendarul de aplicare al acestora.
Lipsa unei decizii clare pune în încurcătură și Ministerul de Finanțe, care promisese o rectificare la jumătatea lunii august.
PNL, din ședință în ședință
Evoluția negocierilor dar mai ales măsurile discutate în ultimele două săptămâni ridică tensiunea în PNL, liberalii fiind nemulțumiți de măsurile propuse.
Conducerea partidului și miniștrii săi s-au întâlnit luni dimineață la sediul central, iar după amiază Nicolae Ciucă a mers la Palatul Victoria pentru a discuta cu Marcel Ciolacu, iar liberalii s-au întâlnit din nou în Modrogan în absența președintelui.
După prima reuniune, Nicolae Ciucă nu a reușit să comunice public mai mult decât principii: ”În acest moment, nu au fost finalizate discuţiile la nivelul coaliţiei, PNL consideră în continuare că avem nevoie ca aceste măsuri să vizeze atât reducerea cheltuielilor bugetare, cât şi măsuri care, aşa cum ne-am asumat, să vizeze menţinerea cotei unice de impozitare, să facem în aşa fel încât să protejăm mediul de afaceri, pentru că cei care aduc bani la bugetul de stat sunt cei din mediul de afaceri, din tot ceea ce înseamnă business în ţara noastră”.
Nicolae Ciucă: ”Să facem în aşa fel încât oamenii să nu piardă din venituri”
În spatele principiilor, PNL susține măsuri nu tocmai liberale. E vorba, de exemplu, de impozitarea valorii tichetelor de masă, pe care partidul pare că o acceptă, dar numai dacă crește salariul minim. „Este o măsură pe care am discutat-o şi la care se va veni cu o decizie în sensul în care trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu piardă din venituri, motiv pentru care creşterea salariului minim să fie direct proporţională cu această plată a taxei pentru sănătate”, a anunțat Nicolae Ciucă.
În ceea ce privește ”protecția mediului de afaceri”, PNL se concentrează pe ceea ce percepe a fi electoratul său, încă rezistând creșterii impozitului pe dividende, taxării câștigurilor pe bursă, tranzacțiilor imobiliare și taxării luxului.
În PNL mai sunt nemulțumiri legate de reducerea cheltuielilor bugetare. Aici sunt două tipuri de probleme: PNL consideră, pe de-o parte, că acestea, așa cum sunt formulate, nu vor avea impact relevant și, pe de altă parte, s-au trezit că miniștrii săi obiectează, cu diverse argumente, vizavi de promisa eliminare a celor 200.000 de posturi bugetare neocupate.
De cealaltă parte, în PSD domnește un soi de relaxare în negocieri, Marcel Ciolacu anunțându-și partenerii de guvernare că măsurile fiscale trebuie acceptate, altfel situația politică și cea bugetară va degenera
***