marți

16 iulie, 2024

2 august, 2023

În contextul așteptatei ordonanțe de urgență privind modificarea regimului fiscal în România Confederația Patronală Concordia cere Guvernului să publice ”cât mai repede” în consultare publică pachetul de măsuri fiscale pregătit să fie adoptat prin OUG.

Guvernul a organizat mai multe runde de discuții cu mediul de afaceri pe marginea acestor modificări fiscale, dar fără a preciza exact ce măsuri urmează să fie adoptate.

Concordia cere guvernului să dea dovadă de transparență

“Solicităm Guvernului și Ministerului Finanțelor să publice cât mai repede în consultare publică pachetul de măsuri pe care îl au în vedere chiar și dacă nu este final și vor mai exista discuții în cadrul coaliției de guvernare. Este imposibil pentru o organizație de dimensiunea Concordia,  partener social care reprezintă multe sectoare ale economiei, să ofere un răspuns argumentat tuturor acestor propuneri dacă ele se schimbă de la o zi la cealaltă și la noi ajung doar <<pe surse>>. Vedem multe propuneri care ne îngrijorează.


Solicitarea noastră nu se referă doar la măsurile fiscale, ci și la toate măsurile de reducere și eficientizare a cheltuielilor statului. Așa cum am spus deja în repetate rânduri, statul trebuie să facă primul pas și să reducă cheltuielile dacă ele depășesc atât de mult veniturile, iar ajustări semnificative ale cadrului fiscal nu se pot face decât într-un program pe termen lung și cu un cadru predictibil, nu de pe astăzi pe mâine.

Nu în ultimul rând solicităm coaliției de guvernare să facă publice toate datele legate de deficit, datorie publică și discrepanța dintre cheltuieli și venituri care duc la concluzia unui pachet de măsuri fiscale de amplitudinea și urgența celui care se vehiculează”, a declarat miercuri Radu Burnete, directorul executiv al Confederației.

O critică similară a fost lansată marți și de ANIS, organizație patronală a industriei software, care a reclamat faptul că modificările sunt pregătite fără consultări reale cu mediul de afaceri.

Guvernul încearcă de aproape o lună să cadă de acord asupra modalităților de acoperire a ”găurii de la buget”. Deciziile sunt complicate de calcule electorale, reducerea cheltuielilor bugetare și impunerea de noi taxe și impozite afectând electoratele PNL și PSD.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: