Premierul Marcel Ciolacu a avut marți consultări cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia și ai Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România pe marginea modificărilor fiscale pe care guvernul intenționează să le aplice pentru a reduce deficitul bugetar așa cum cere Comisia Europeană.
(Citește și: ”Să se pregătească și România: Ajustare fiscală prin controlul cheltuielilor – a apărut draftul de reformă a regulilor fiscale în UE”)
Surse participante la discuțiile de la sediul guvernului au declarat pentru CursDeGuvernare că premierul nu este încă decis ce măsuri să aplice din lista propusă de ministrul de Finanțe în urmă cu 10 zile.
(Citește și: ”Ministrul Boloș – prioritățile de la Finanțe: reforma sistemului fiscal și managementul datoriei”)
”Toate opțiunile sunt pe masă, dar încă se negociază și decizia finală nu pare să vină în această săptămână, poate nici săptămâna viitoare”, afirmă unul dintre participanții la discuții.
Guvernul caută un echilibru intern/extern
Chiar dacă guvernul nu exclude în acest moment niciuna dintre măsurile vehiculte de presă- de la creșterea accizelor la carburanți, la eliminarea facilităților fiscale și creșterea TVA – senzația participanților este că guvernul caută acum un echilibru între a ”mulțumi” Comisia Europeană și a nu crea tensiuni interne în plan social și economic (prin măsuri care să favorizeze creșterea economiei gri).
”Părerea mea, ținând cont de realitatea bugetară și de constrângeri, nu cred că lista finală de măsuri va arăta atât de rău”, afirmă sursele CDG.
”Un lucru este cert, ambele părți au căzut de acord că este nevoie de măsuri combinate, și pentru creșterea veniturilor bugetare, dar și pentru optimizarea cheltuielilot bugtare. Din păcate, aceste măsuri sunt debalansate, adică guvernul nu a prezentat o listă prea lungă de măsuri de eficientizare a cheltuielilor”, a mai afirmat sursa citată.
Guvernul a promis că va organiza noi runde de consultări cu mediul de afaceri în următoarele zile, la care să se discute impactul și efectele pe termen lung ale fiecărei măsuri care ar urma să fie decise de guvern.
Discuțiile continuă în paralel și în interiorul coaliției de guvernare pentru ca ambele partide să susțină deciziile guvernamentale.
Până acum, guvernul Ciolacu a discutat posibile măsuri de menținere a țintei de deficit asumate, de 4,4% din PIB, cu câțiva reputați reprezentanți ai mediului bancar și economic.
Reforma fiscală a făcut și obiectul unor rapoarte FMI și BM trimise Guvernului României.
***