marți

23 aprilie, 2024

24 august, 2022

Supra-impozitarea se va aplica firmelor din întregul lanț energetic, nu doar producătorilor, ci și furnizorilor, dar decizia finală va fi luată împreună cu Ministerul Finanțelor și cu Autoritatea din domeniul energiei (ANRE), a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), la sfârșitul şedinţei de Guvern.

„Acum sunt supra-impozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu”, a declarat Virgil Popescu.

Șeful de la Energie a invocat prețul foarte mare de pe piața angro pentru ziua următoare (PZU). Prețurile pe acest segment de piață care concentrează mai mult de jumătate din valoarea tranzacțiilor înregistrează recorduri istorice zi de zi: pentru livrarea în 25 august, prețul pentru orele de vârf de sarcină au trecut de 3.700 de lei / 1.000 kWh.


În prezent, consumatorii casnici plătesc cel mult 800 de lei / 1.000 kWh, numai pentru energia electrică (marfa propriu-zisă). Prețul total compensat de guvern este de circa 4 ori mai mic decât cel real al electricității.

Prețul necompensat este cel puțin dublu pentru consumatorii casnici, căci la prețul mărfii electricitate se adaugă tarifele de transport și de rețea, plus profiturile intermediarilor.

Calculele se înfierbântă pe măsura creșterii compensațiilor care trebuie plătite furnizorilor

Ministrul Energiei și-a declinat competența privind stabilirea taxelor și, la întrebările jurnaliștilor, a evitat să spună de când sa va aplica supra-impozitarea întregului lanţ energetic:

„Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească taxele şi impozitele, (ci) împreună cu Ministerul Finanţelor şi (cu) ANRE. Haideţi să finalizăm calculele din interior şi vom ieşi public. Îmi cereţi un dead-line pe o măsură care nu este de competenţa mea”, a spus Virgil Popescu.


Și, cum plafonarea prețurilor „va rămâne, evident. Ordonanţa este în vigoare până la 31 martie”, compensările față de prețul plafonat, pe care trebuie să le plătească guvernul furnizorilor, devin tot mai volatile.

„Schema (de compensare) refăcută şi ulterior recalibrată de ANRE s-a redus de la 40 de miliarde la 20 de miliarde şi ulterior la 16 miliarde. A fost estimarea ANRE”, a spus ministrul Energiei.

Industria energetică a venit cu 3 variante de soluții (inclusiv la problemele de plată ale guvernului), toate presupunând creșterea prețului plătit de consumatori.

În replică, autoritățile învârt mai multe scenarii de impozitare și / sau de limitare a profiturilor încasate de companiile energetice din scumpiri.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: