duminică

17 martie, 2024

17 august, 2022

Electricitatea se scumpește dramatic pe piețele angro din Europa și, în România: pentru livrarea de miercuri 17 august, s-a ajuns la un nou record, de puțin peste 2.907 lei / 1.000 kWh la închiderea pieței spot, de la bursa OPCOM.

Facturile casnice ar fi de peste 7 ori mai mari fără schema de compensare față de prețurile de piață instituită de Guvern, și pentru care acesta nu găsește banii pentru a plăti furnizorilor de electricitate diferențele.

Consumatorii casnici plătesc 0,80 de lei / 1 kWh, adică 800 de lei / 1.000 kWh, numai pentru energia electrică (marfa propriu-zisă). Adică, prețul compensat de guvern este de peste 3,6 ori mai mic decât cel real al electricității. Prețul facturat este cel puțin dublu pentru consumatorii casnici, față de prețul electricității.


Prețul facturat este cel puțin dublu pentru că, la cei 2.907 lei / 1.000 kWh, se adaugă mai multe alte costuri: de injecție și de extracție în/din rețea, de transport pe rețea, de distribuție, acciza și TVA-ul, care se adaugă la prețul electricității marfă, potrivit furnizorilor.

Trebuie precizat că pe piața spot s-a tranzacționat doar jumătate din consumul țării, în luna iulie, de pildă.

România are al doilea cel mai mare preț din UE

România are al treilea cel mai mare preț la electricitate după cele ale țărilor baltice, de 554 euro / MWh (1 megawatt – oră = 1.000 kWh), potrivit statisticii EuenergyLive, care a calculat la un curs de 4,8898 lei / euro, foarte apropiat de cursul BNR din 16 august (4,8831).

Nu este singura performanță de acest fel a României. Acum un an, prețul spot din România era al doilea cel mai mare, dar și de 4 ori mai mic decât cel de acum.


Prețul din România variază literalmente în funcție de cum bate vântul și de producția hidroenergetică, cea mai ieftină.

În 5 octombrie, prețul spot din România, de 135,96 euro / MWh, era al doilea cel mic din UE, după ce producția parcurilor eoliene se dublase.

Energia îngroapă statul în datorii

Fără schema de compensare, inflația ar fi fost 20% la sfârșitul anului, nu 13,9% cât se așteaptă BNR, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu.

(Citește și:Mugur Isărescu: Fără schema de compensare inflația ar fi depășit 20%. Noile prognoze BNR”)

Pe de altă parte, coaliția de guvernământ nu găsește soluții pentru plata diferențelor de preț rezultate din compensări.

Ministerul Energiei a estimat că are nevoie de 31 de miliarde de lei pentru a plăti diferențele, dar i s-au alocat, deocamdată, 2,5 miliarde la rectificare. Nu s-au plătit nici atât din ce s-a compensat până acum.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: