Romgaz (SNG) va depune o ofertă pentru preluarea participaţiei ExxonMobil la concesiunea exploatării gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, înainte de expirarea mandatului actual de două luni al directorului general interimar al companiei române, potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Virgil Popescu (foto).
În același timp va fi demarată și procedura de selecţie şi definitivare a directoratului şi consiliului de administraţie ale Romgaz, conform OUG privind conducerea corporativă a companiilor de stat – a mai spus Virgil Popescu, la conferința Black Sea Online Forum, organizată de Financial Intelligence.
Totuși, „principala preocupare în acest moment este achiziţionarea participaţiei Exxon de 50% din Neptun Deep”, a subliniat ministrul Energiei, citat de Agerpres.
Rezervele zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră sunt estimate la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze, adică de 4 – 8 ori mai mult decât producția anuală actuală a României. Ministerul Economiei ar fi mulțumit dacă exploatarea gazelor naturale în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră ar începe chiar și în 2025, potrivit unei declarații a secretarului de stat Dan Dragoș Drăgan, de la sfârșitul anului trecut.
(Citiți și: ””T Zero” – avem doar 3 ani la dispoziție să ne înscriem ca jucători în economia viitorului post-Covid / Cover, sumar, titluri – au apărut CRONICILE 91”)
De Neptun Deep s-a mai arătat interesat și fondul de investiţii american Carlyle, implicat prin Black Sea Oil And Gas (BSOG) în perimetrul Media din Marea Neagră. La camera de date a Exxon ar fi cerut acces și compania petrolieră maghiară MOL Oil and Gas Plc.
Mandatul „provizoriu” de două luni al directorului general actual al Romgaz, Aristotel Marius Jude, va expira în 12 aprilie. Acesta a preluat mandatul unui alt interimar, Daniel Pena, care l-a înlocuit pe Adrian Volintiru, demis fără explicații în ianuarie.
„Am înţeles că există această temere în piaţă privind conducerea Romgaz. În momentul de faţă, atât directorul general, care este numit pe o perioadă de două luni, care acoperă exact perioada depunerii ofertei pentru achiziţia pachetului de la Exxon, consiliul de administraţie, directorul economic, toţi experţii din Romgaz au capacitatea de a dezvolta acest proiect. Nu ştiu dacă în România cineva are expertiză pentru mare adâncime, dar eu zic să le dăm această şansă celor de la Romgaz. Eu cred că Romgaz are capacitatea de a gestiona acest proiect”, a spus Virgil Popescu.
(Citiți și: „Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a fost demis”)
Participația Exxon poate costa mai mult de 3/4 din profitul Romgaz pe 2020
La începutul anului 2020, ExxonMobil și-a confirmat intenția de a-și vinde participația la Neptun Deep, iar Reuters amintea că experți familiari cu această intenție au estimat participația Exxon la Neptun Deep la circa 250 de milioane dolari.
Ar însemna ca Romgaz să dea mai mult de ¾ din profitul său net pe 2020, care s-a ridicat la 1,254 miliarde de lei, sau să își crească datoriile totale cu 68% (la cursul actual al dolarului), de la 1,467 miliarde de lei în 31 decembrie.
(Citiți și: „Profitul Romgaz a crescut cu 15% în 2020, pe seama reducerii amortizării, redevenței și a impozitului”)
Desigur, astfel de tranzacții nu se fac nici numai din profit și nici numai prin îndatorare. Totuși, statul ar trebui să renunțe la dividendele pe care le așteaptă de la Romgaz într-un an în care deficitul bugetar proiectat este deja de 7,16% din PIB.
Statul a încasat anul trecut dividende de peste 434 de milioane de lei (109 mil. dolari) de la Romgaz și așteaptă să i se certifice în justiție dreptul la alte 24 de milioane de lei, potrivit unei corecții rezultate în urma „unei inspecții economico-financiare”, potrivit raportul Romgaz (SNG) pe anul trecut.
Noua lege offshore – trebuie adoptată în această sesiune parlamentară
Pentru ca OMV Petron, într-un eventual parteneriat cu Romgaz, să investească în exploatarea Neptun Deep, este nevoie să se respecte promisiunea schimbării Legii offshore. Aceasta mai impune încă reglementări considerate inacceptabile de către companiile petroliere concesionare de perimetre în Marea Neagră, după ce altele, din OUG 114/2018, au fost abrogate.
Virgil Popescu a repetat, joi, că Ministerul Energiei lucrează în această perioadă la modificarea Legii offshore și și-a exprimat speranța ca noua lege să fie votată în această sesiune parlamentară.
OMV a anunțat la începutul lunii februarie că va lua decizia finală de investiție în exploatarea Neptun Deep în primele 3 luni din 2022. „Aceasta înseamnă că Legea offshore va trebui adoptată de Guvernul român în prima jumătate a anului 2021“, a spus Johann Pleininger, directorul de Upstream al Grupului OMV, citat de S&P Global Platts.
(Citiți și „OMV: Decizia finală de investiţie în exploatarea gazelor din Marea Neagră va fi luată în 2022”)
România a ratat, acum doi ani, șansa ca ExxonMobil & OMV Petrom să ia decizia finală de investiție în a exploatarea gazelor din Neptun Deep, ca urmare a introducerii taxelor și reglementărilor pe care concesionarii le-au considerat inacceptabile.
Mai mult, modificarea reglementărilor după acordarea licențelor nu corespunde cerințelor de predictibilitate ale unor astfel de investitori pe termen lung.
Între timp, piața gazelor naturale s-a deteriorat și odată cu aceasta și activele companiilor petroliere, care nu mai sunt interesate decât de investițiile în exploatarea celor mai ofertante mari resurse din lumea întreagă.
Iar timpul se scurge în defavoarea proiectului, cu atât mai mult cu cât marii finanțatori internaționali (BERD, BEI) nu mai susțin proiectele pe resurse fosile și acestei tendințe se alătură și alți mari finanțatori.
Producția de gaze naturale a României a fost anul trecut de 10,2 miliarde de metri cubi (108 TWh), potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de S&P Global Platts.