fbpx

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

La obiect

Noua țintă a României de reducere a emisiilor de gaze de seră ajunge la 12% în transporturi, clădiri și agricultură – Proiect

România are cea mai mare reducere a emisiilor totale de GES dintre membrele UE, mai ales ca urmare a dezagregării industriei și mai ales a… Mai mult

19.07.2021

Just Business

300 mil. euro alocate de România pentru a intra în revoluția europeană a microelectronicii: Banii sunt singura problemă?

Cercetarea și producția în domeniul microelectronicii au alocate prin PNRR 300 milioane euro, iar ministrul Cristian Ghinea anunța, cu câteva zile în urmă: ”Pariez că… Mai mult

18.07.2021

La obiect

Scădere dramatică la productivitatea resurselor României în ultimii 20 de ani

România s-a situat anul trecut pe ultimul loc între statele membre UE în ceea ce privește productivitatea resurselor, confor datelor publicate de Eurostat. Acest indicator… Mai mult

18.07.2021

Romgaz va depune o ofertă pentru preluarea participației ExxonMobil în Marea Neagră la Neptun Deep

de Adrian N Ionescu , 25.2.2021

Romgaz (SNG) va depune o ofertă pentru preluarea participaţiei ExxonMobil la concesiunea exploatării gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, înainte de expirarea mandatului actual de două luni al directorului general interimar al companiei române, potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Virgil Popescu (foto).

În același timp va fi demarată și procedura de selecţie şi definitivare a directoratului şi consiliului de administraţie ale Romgaz, conform OUG privind conducerea corporativă a companiilor de stat – a mai spus Virgil Popescu, la conferința Black Sea Online Forum, organizată de Financial Intelligence.

Totuși, „principala preocupare în acest moment este achiziţionarea participaţiei Exxon de 50% din Neptun Deep”, a subliniat ministrul Energiei, citat de Agerpres.

Rezervele zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră sunt estimate la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze, adică de 4 – 8 ori mai mult decât producția anuală actuală a României. Ministerul Economiei ar fi mulțumit dacă exploatarea gazelor naturale în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră ar începe chiar și în 2025, potrivit unei declarații a secretarului de stat Dan Dragoș Drăgan, de la sfârșitul anului trecut.

(Citiți și: ””T Zero” – avem doar 3 ani la dispoziție să ne înscriem ca jucători în economia viitorului post-Covid / Cover, sumar, titluri – au apărut CRONICILE 91”)

De Neptun Deep s-a mai arătat interesat și fondul de investiţii american Carlyle, implicat prin Black Sea Oil And Gas (BSOG) în perimetrul Media din Marea Neagră. La camera de date a Exxon ar fi cerut acces și compania petrolieră maghiară MOL Oil and Gas Plc.

Mandatul „provizoriu” de două luni al directorului general actual al Romgaz, Aristotel Marius Jude, va expira în 12 aprilie. Acesta a preluat mandatul unui alt interimar, Daniel Pena, care l-a înlocuit pe Adrian Volintiru, demis fără explicații în ianuarie.

„Am înţeles că există această temere în piaţă privind conducerea Romgaz. În momentul de faţă, atât directorul general, care este numit pe o perioadă de două luni, care acoperă exact perioada depunerii ofertei pentru achiziţia pachetului de la Exxon, consiliul de administraţie, directorul economic, toţi experţii din Romgaz au capacitatea de a dezvolta acest proiect. Nu ştiu dacă în România cineva are expertiză pentru mare adâncime, dar eu zic să le dăm această şansă celor de la Romgaz. Eu cred că Romgaz are capacitatea de a gestiona acest proiect”, a spus Virgil Popescu.

(Citiți și: „Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a fost demis”)

Participația Exxon poate costa mai mult de 3/4 din profitul Romgaz pe 2020

La începutul anului 2020, ExxonMobil și-a confirmat intenția de a-și vinde participația la Neptun Deep, iar Reuters amintea că experți familiari cu această intenție au estimat participația Exxon la Neptun Deep la circa 250 de milioane dolari.

Ar însemna ca Romgaz să dea mai mult de ¾ din profitul său net pe 2020, care s-a ridicat la 1,254 miliarde de lei, sau să își crească datoriile totale cu 68% (la cursul actual al dolarului), de la 1,467 miliarde de lei în 31 decembrie.

(Citiți și: „Profitul Romgaz a crescut cu 15% în 2020, pe seama reducerii amortizării, redevenței și a impozitului”)

Desigur, astfel de tranzacții nu se fac nici numai din profit și nici numai prin îndatorare. Totuși, statul ar trebui să renunțe la dividendele pe care le așteaptă de la Romgaz într-un an în care deficitul bugetar proiectat este deja de 7,16% din PIB.

Statul a încasat anul trecut dividende de peste 434 de milioane de lei (109 mil. dolari) de la Romgaz și așteaptă  să i se certifice în justiție dreptul la alte 24 de milioane de lei, potrivit unei corecții rezultate în urma „unei inspecții economico-financiare”, potrivit raportul Romgaz (SNG) pe anul trecut.

Noua lege offshore – trebuie adoptată în această sesiune parlamentară

Pentru ca OMV Petron, într-un eventual parteneriat cu Romgaz, să investească în exploatarea Neptun Deep, este nevoie să se respecte promisiunea schimbării Legii offshore. Aceasta mai impune încă reglementări considerate inacceptabile de către companiile petroliere concesionare de perimetre în Marea Neagră, după ce altele, din OUG 114/2018, au fost abrogate.

Virgil Popescu a repetat, joi, că Ministerul Energiei lucrează în această perioadă la modificarea Legii offshore și și-a exprimat speranța ca noua lege să fie votată în această sesiune parlamentară.

OMV a anunțat la începutul lunii februarie că va lua decizia finală de investiție în exploatarea Neptun Deep în primele 3 luni din 2022. „Aceasta înseamnă că Legea offshore va trebui adoptată de Guvernul român în prima jumătate a anului 2021“, a spus Johann Pleininger, directorul de Upstream al Grupului OMV, citat de S&P Global Platts.

(Citiți și „OMV: Decizia finală de investiţie în exploatarea gazelor din Marea Neagră va fi luată în 2022”)

România a ratat, acum doi ani, șansa ca ExxonMobil & OMV Petrom să ia decizia finală de investiție în a exploatarea gazelor din Neptun Deep, ca urmare a introducerii taxelor și reglementărilor pe care concesionarii le-au considerat inacceptabile.

Mai mult, modificarea reglementărilor după acordarea licențelor nu corespunde cerințelor de predictibilitate ale unor astfel de investitori pe termen lung.

Între timp, piața gazelor naturale s-a deteriorat și odată cu aceasta și activele companiilor petroliere, care nu mai sunt interesate decât de investițiile în exploatarea celor mai ofertante mari resurse din lumea întreagă.

Iar timpul se scurge în defavoarea proiectului, cu atât mai mult cu cât marii finanțatori internaționali (BERD, BEI) nu mai susțin proiectele pe resurse fosile și acestei tendințe se alătură și alți mari finanțatori.

Producția de gaze naturale a României a fost anul trecut de 10,2 miliarde de metri cubi (108 TWh), potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de S&P Global Platts.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.2.2021

Lăsați un comentariu


Europa

Activistul bielorus Vitali Şişov a fost găsit spânzurat, într-un parc din Kiev

Iulian Soare

Poliția din Ucraina a anunțat marți că activistul din Belarus Vitali Şişov (foto) a fost găsit mort într-un parc din apropierea locuinței sale din Kiev,… Mai mult

Europa

Elveția / Poliția dispersează un protest al activiștilor climatici organizat în districtul financiar Zurich

Iulian Soare

Poliția elvețiană a îndepărtat luni dimineață activiști climatici care protestau în cartierul financiar din Zurich împotriva băncilor care finanțează tranzacții cu combustibili fosili. Zeci de… Mai mult

Stiri

Atleta bielorusă Kristina Timonovskaia a fost primită în Ambasada Poloniei din Tokyo, unde a primit viză umanitară

Razvan Diaconu

Kristina Timonovskaia, atleta bielorusă care a cerut duminică ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în în țară înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de… Mai mult

Stiri

Cartea de identitate electronică – vor fi emise anul acesta 5.000 de bucăți, doar la Cluj Napoca

Razvan Diaconu

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat luni, la Cluj Napoca, la debutul procesului de  emitere a cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot… Mai mult

Stiri

Topul lipsei de respect: În cât timp răspund la telefon distribuitorii de electricitate clienților lor

Adrian N Ionescu

Distribuitorii de electricitate, care au în administrare rețelele până la contoare, răspund cu întârzieri mari (sau deloc) la apelurile clienților, care (cel mai adesea), reclamă… Mai mult

Stiri

Premierul Cîțu, despre rectificarea bugetară: Resursele alocate în buget la începutul anului sunt suficiente

Razvan Diaconu

Premierul Florin Cîțu precizează, într-un mesaj postat luni pe Facebook, că la rectificarea bugetară nu vor fi alocate sume în plus față de începutul anului,… Mai mult

Stiri

Alexandru Pînzari, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, a fost arestat

Razvan Diaconu

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova Alexandru Pînzari (foto) a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de infracțiuni comise în perioada… Mai mult