Decizia finală de investiţie pentru exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră va fi luată în primul trimestru din 2022, a declarat Johann Pleininger, directorul de Upstream al Grupului OMV, citat de S&P Global Platts.
„Decizia finală de investiţii va fi luată în primul trimestru din 2022. Aceasta înseamnă că Legea offshore va trebui adoptată de Guvernul român în prima jumătate a anului 2021„, a spus Johann Pleininger, cu ocazia prezentării de joi a rezultatelor OMV pe 2020.
Johann Pleininger a mai estimat că producţia de gaze la Neptun Deept ar putea începe la sfârșitul anului 2025, estimare invocată și de ministrul Energiei, Virgil Popescu, anul trecut.
Christine Verchere, director general al filialei Petrom a grupului asutriac, declarase deja că anul 2021 este „un an critic pentru gazele naturale din Marea Neagră”, potrivit unui interviu acordat Agerpres.
(Citiți și: „Christina Verchere, OMV Petrom: Fără resursele din Marea Neagră, importul de gaze al României va crește până la 40% din consum”)
Formal OMV Petrom şi ExxonMobil sunt încă parteneri cu câte 50% în proiectul de explorare și exploatare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
Producția de gaze naturale a României a fost anul trecut de 10,2 miliarde de metri cubi (108 TWh), potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de S&P Global Platts.
Exploatarea zăcământului a fost amânată de mai multe ori, atât din cauza modificăriilor legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori. ExxonMobil intenționează chiar să își vândă participația.
(Citiți și: „Virgil Popescu: Guvernul evaluează scenariul în care Romgaz preia integral participația Exxon la exploatarea gazelor din Marea Neagră”)
S&P Global Platts îl citează și pe Dan Drăgan, secretarul de stat din fostul Minister al Economiei și Energiei, care declara în luna noiembrie a anului trecut că noua Lege offshore va fi una „deplin transparentă” și va elimina „mai multe bariere pentru a debloca investiţii importante în Marea Neagră”.
De asemeni oficialul român a adăugat că noi companii sunt interesate de explorarea offshore în România şi că gazele din Marea Neagră vor fi exportate în regiune după finalizarea primei faze a gazoductului BRUA.
Faza 1 a BRUA, care presupune o capacitate de transport în România de 1,75 miliarde metri cubi pe an, a fost finalizată la sfârșitul anului trecut, după investiții de 500 de milioane de euro, dar gazoductul nu este folosit.