sâmbătă

18 mai, 2024

17 iunie, 2023

Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac rusesc. Turcia ar fi cea care a blocat consensul.

Potrivit Reuters, există şanse ca până la summitul de la Vilnius să se ajungă la consens.

A început revizuirea planurilor de apărare NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniştrii au revizuit planurile – primele de la sfârşitul Războiului Rece, care au fost impulsionate de invazia Rusiei în Ucraina – în cadrul unei reuniuni de două zile care a avut loc la Bruxelles.

Aliaţii se apropie de un acord asupra acestor planuri, a menţionat însă Jens Stoltenberg.

(Citește și:”NATO va aproba la Vilnius, în premieră după Războiul Rece, planuri de răspuns la un eventual atac al Rusiei”)

Un diplomat a declarat că Turcia a blocat aprobarea planurilor, având obiecţii în privinţa locaţiilor geografice, inclusiv în ceea ce priveşte Cipru. Există încă o oportunitate de a găsi o soluţie înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, a adăugat acesta.

„Deşi planurile regionale nu au fost aprobate oficial astăzi, anticipăm că acestea vor face parte dintr-o serie de rezultate ale summit-ului de la Vilnius din iulie”, a declarat un oficial american de rang înalt.

Turcia nu comentează documente secrete

Misiunea diplomatică a Turciei la NATO a declarat că ar fi greşit să comenteze un document secret al NATO, adăugând doar că „procesul obişnuit de consultări şi evaluare între aliaţi continuă”.

Aşa-numitele planuri regionale cuprind mii de pagini de planuri militare care vor detalia modul în care alianţa va răspunde unui eventual atac rusesc.

Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak şi a avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o ameninţare existenţială.

Dar, în contextul în care cel mai sângeros război din 1945 încoace, în Ucraina, se desfăşoară chiar dincolo de graniţele sale, alianţa avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult înainte de izbucnirea unui potenţial conflict cu un adversar de acelaşi rang, precum Moscova.

Agenda summit-ului de la Vilnius

NATO va oferi, de asemenea, îndrumări statelor cu privire la modul în care să îşi modernizeze forţele şi logistica.


Un alt punct important al summit-ului de la Vilnius îl constituie relația alianței cu Ucraina. Este de așteptat ca Kiev să fie anunțat că va putea adera la NATO după încheierea războiului declanșat de Rusia, fără un orizont clar de timp.

(Citește și: ”Joe Biden acceptă principiul aderării rapide a Ucrainei la NATO”)

Ucraina va primi însă asigurări că aderarea se va produce rapid, fără a fi supusă așa-numitului Membership Action Plan.

Până la reuniunea de la Vilnius, secretarul general Jens Stoltenberg speră că Turcia și Ungaria să aprobe cererea Suediei de aderare la Alianță.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: