joi

18 iulie, 2024

16 iunie, 2023

Președintele Joe Biden este „deschis” să înlăture un mare obstacol în calea aderării Ucrainei la NATO după război. Potrivit a doi oficiali americani citați de Politico, Biden ar saluta eliminarea Planului de acțiune pentru aderare (Membership Action plan – MAP), pentru intrarea Ucrainei în alianța militară.

Această decizie nu va aduce însă Kiev un orizont de aderare la Alianță.

Propunere avansată de Jens Stoltenberg

MAP cere unei națiuni candidate să facă reforme militare și democratice, cu sfatul și asistența NATO, înainte de a putea fi stabilită calitatea de membru. România, de exemplu, a avut de îndeplinit MAP înainte de aderare. Procedura nu s-a aplicat celui mai nou membru al Alianței, Finlanda, și nu se va aplica nici Suediei, care încă așteaptă aprobarea Ungariei și Turciei.


Chiar înlăturând această cerință, Ucraina tot ar trebui să facă în continuare unele schimbări pro-democrație, dar membrii alianței ar putea oricând ulterior să primească, sub condiția unanimității, Kiev în clubul lor.

Joe Biden a vorbit despre această idee cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a prezentat propunerea la Washington, săptămâna aceasta. Președintele a spus clar că este „deschis” la ideea dacă aliații susțin planul, a declarat un înalt oficial american.

Anunț pregătit pentru summit-ul de la Vilnius

Un anunț oficial privind eliminarea cerinței MAP va veni cel mai probabil la summit-ul NATO din iulie de la Vilnius, Lituania.

„Ne angajăm cu aliații noștri NATO în această abordare de mijloc pentru a determina dacă poate obține un consens”, a spus înalt oficial. „Căutăm să găsim un teren comun pentru limbajul care să susțină angajamentul NATO față de integrarea transatlantică a Ucrainei”.


Jens Stoltenberg a declarat săptămâna aceasta pentru USA Today că „nu are niciun rost” să organizeze summit-ul de la Vilnius dacă nu se poate oferi un „semnal” clar că Ucraina va deveni în cele din urmă membră NATO.

Procesul aderării la NATO poate dura ani. Macedonia de Nord, care a aderat la alianță în 2020, a intrat în MAP în 1999, când țara avea un alt nume oficial, Republica Macedonia.

Ucraina a cerut să adere la NATO în 2008. Dar Rusia a fost deschis împotriva ideii, o poziție care i-a făcut la acel moment pe aliați precum Franța și Germania să ezite să susțină aderarea Ucrainei.

Mișcarea Ucrainei spre aderare a fost abandonată în 2010, după ce Viktor Ianukovici a devenit președinte al Ucrainei.

Umbrela NATO, singura soluție logică pentru Ucraina

Un consilier al guvernului ucrainean a spus că problema MAP a devenit „toxică” pentru statele de pe frontul de est al NATO care susțin o admitere rapidă a Ucrainei în alianță, din cauza standardelor diferite aplicate diferiților potențiali membri ai alianței.

Consilierul a remarcat că armata Ucrainei s-a modernizat rapid la standardele NATO, admițând însă că unele reforme democratice au fost puse în așteptare din cauza războiului.

„Ucraina este la fel de pregătită, din punct de vedere militar, ca Finlanda și Suedia”, a spus Kurt Volker, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina în timpul administrației Trump.

Atragerea Ucrainei sub umbrela NATO este „singura soluție logică”, a spus și un diplomat european, adăugând că, până la momentul aderării, Europa și SUA trebuie „să ofere Ucrainei garanții clare de securitate NATO”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: