vineri

29 martie, 2024

3 iulie, 2022

Milioane de ruși urmăresc platforme de știri blocate de cenzură, cu ajutorul unor firme de tehnologie, care furnizează servicii gratuite de rețele private virtuale (VPN), finanțate de fondul american  de investiții Open Technology Fund , susținut de Guvernul SUA.

Open Technology Fund (OTF) estimează că în jur de  4 milioane de utilizatori din Rusia folosesc serviciile firmelor pe care le susține, precum  Psiphon, Lantern sau nthLink. De la începutul războiului Rusiei în Ucraina, numărul de conectări în Rusia a crescut până la 1,5 milioane pe zi, de la 48.000, potrivit directorului Psiphon, Dirk Rodenburg, citat de AFP și Barron ́s.

„Produsul nostru este folosit în primul rând de oamenii care caută media independentă, așa că finanțarea de la OTF este absolut vitală”, spune și un purtător de cuvânt al Lantern. OTF spune că finanțează VPN-urile cu  3-4 milione de dolari anual.


VPN sau „virtual private network” este un serviciu de protecție a conexiunii la internet și a confidențialității online. Creează un tunel criptat pentru datele folosite, protejează identitatea online ascunzând adresa IP .

Alternativa VPN la cenzură

Rusia și-a intensificat propaganda și face aproape imposibilă activitatea media independentă și accesul la aceasta,  care a devenit esențial pentru mulți cetățeni și activiști, altfel izolați de lume.

„Este important pentru ruși să se conecteze la întregul world wide web, pentru a menține în funcțiune rezistența”, spune  Natalia Krapiva, avocat al ONG-ului american Access Now, care nu este implicat în eforturile OTF.

Menținerea în funcțiune a VPN-urilor și accesibilitatea a fost relativ simplă în primele zile ale războiului, a spus Lucas, purtătorul de cuvânt al Lantern, care a vorbit cu condiția ca doar prenumele său să fie folosit.


„Nu erau pregătiți să blocheze nimic. (…) Pe parcurs, Rusia a învățat cum să blocheze lucrurile ușoare, dar Lantern și Psiphon sunt încă în funcțiune.”, spune Lucas.

Cenzorii încearcă să taie accesul softului VPN de la serverele pe care se bazează pentru a funcționa sau împiedică oamenii să acceseze site-urile web de unde instrumentele pot fi descărcate.

Drept urmare, represiunile asupra libertății pe internet au ca rezultat, de obicei, partajarea VPN-ului prin tactici de gherilă, precum „word-of-mouth” (din gură în gură).

Cu toate acestea, grupuri precum Lantern au adoptat metode precum ascunderea instalatorilor VPN în platformele online prea vitale pentru ca guvernul să le blocheze și construirea unei rețele astfel încât utilizatorii să poată partaja tehnologia cu alții.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: