sâmbătă

27 aprilie, 2024

3 decembrie, 2019

Legea care permite ca străinii să fie etichetaţi ca agenţi străini a fost promulgată luni de președintele Vladimir Putin, împreună cu reglementarea ce impune ca toate device-urile, de la smartphone-uri și până la televizoare smart să aibă preinstalate softuri ruseşti.

O primă lege referitoare la agenţii străini a fost adoptată în Rusia în 2012, aceasta dând autorităţilor posibilitatea să eticheteze ca agenţi străini organizaţii nonguvernamentale şi de protecţie a drepturilor omului. Termenul are o conotaţie negativă, de tipul erei sovietice.


Reglementarea promulgată luni extinde statutul de agent străin la jurnaliști și internauți. Orice persoană care distribuie conţinut media străin și primește bani din sursă străină, adică orice jurnalist care lucrează pentru organizații media străine, va putea fi încadrată de Ministerul rus al Justiției ca fiind agent străin.

Apărătorii drepturilor omului consideră această lege ca pe un nou risc de cenzură și ca pe o amenințare la libertatea de expresie. Ministerul Justiției va putea de acum înainte să numească drept ”agenți străini” persoane fizice care lucrează în presă.

Legea rusească cere aşa-numiţilor agenţi străini să prezinte rapoarte regulate referitoare la finanţarea şi obiectivele lor, modul în care îşi cheltuiesc banii şi de cine sunt conduşi.

Reglementarea a provocat noi îngrijorări legate de capacitatea jurnaliştilor independenţi şi a bloggerilor de a-şi desfăşura activitatea în Rusia.


Mai multe grupuri de protecţie a drepturilor omului, printre care și Human Rights Watch, au cerut să se renunţe la această iniţiativă.

„Legea anti-Apple”

De la 1 iulie 2020, va intra în vigoare lege care impune ca smartphone-urile, computerele şi televizoarele smart vândute în Rusia să aibă preinstalate softuri ruseşti, așa-numita „Legea anti-Apple” (întrucât compania refuză categoric să instaleze softuri care nu-i aparțin).

Autorităţile susțin că scopul reglementării este de a sprijini firmele ruseşti de IT să concureze cu companiile străine şi de a scuti consumatorii de descărcarea de softuri după achiziţia unui dispozitiv.

Piaţa de telefoane mobile din Rusia este dominată de companii străine, între care Apple, Samsung şi Huawei.

Guvernul urmează să elaboreze lista aplicațiilor ruseşti ce trebuie instalate pe diferite dispozitive.

În ultimii ani, Rusia a adoptat mai multe legi controversate referitoare la internet, cerând motoarelor de căutare să şteargă unele rezultate, serviciilor de mesagerie să pună la dispoziţia serviciilor de securitate cheile de criptare, iar reţelelor de socializare să stocheze date pe servere din ţară, scrie Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. In caz ca se aplica si jurnalistii straini sunt încadrati de Ministerul rus al Justiției ca fiind agenti străini si jurnalistii rusi in tari straine ar trebui tratati la fel !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. In caz ca se aplica si jurnalistii straini sunt încadrati de Ministerul rus al Justiției ca fiind agenti străini si jurnalistii rusi in tari straine ar trebui tratati la fel !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: